Investigation of the applicability of the in-situ thermal recovery techniques to oil shales selected from Turkey
Yerinde ısısal kurtarım yöntemlerinin Türkiye'den seçilmiş petrollü şeyllerle uygulanabilirliğinin araştırılması
  1. Tez No: 116314
  2. Yazar: BURKAY GÜNEŞ GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA V. KÖK, PROF. DR. A. SUAT BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrollü şeyi, buhar enjeksiyonu, yakma reaksiyon kinetiği, yerinde yakma, retortlama, kerojen, yakıt depolanması, yakıt yanması, molar C(VCO oranı, atomik H/C oranı, aktivasyon enerjisi, Arrhenius sabiti, yanma önü, yakma tüpü. VI, Oil shale, steam injection, combustion reaction kinetics, in-situ combustion, retorting, kerogen, fuel deposition, fuel combustion, molar CCVCO ratio, atomic H/C ratio, activation energy, Arrhenius constant, combustion front, combustion tube. rv
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
oz YERİNDE ISISAL KURTARIM YÖNTEMLERİNİN TÜRKİYE'DEN SEÇİLMİŞ PETROLLÜ ŞEYLLERE UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Güner, Burkay Güneş Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa V. Kök Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Suat Bağcı Eylül 2001, 248 sayfa Petrollü şeyllerden petrol üretiminde iki yöntem uygulanmaktadır. Birinci yöntemde, petrollü şeyller maden işletmeciliği metodları ile yerinden alınıp değişik proseslerle 500 °C 'ye kadar ısıtıldıklarında şeyi petrolü veya gazı üretilmektedir. İkinci yöntemde (in-situ recovery) ise petrollü şeyller bulundukları yerlerde buhar veya hava ile ısıtılarak petrol üretilmektedir. Bu tezde, labaratuvar ortamında, 1 -boyutlu (1 - D) fiziksel modeli ile yerinde yanma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bunun yanısıra, buhar enjeksiyonu ile petrollü şeyllerden üretim olanağı, labaratuvar ortamında tasarlanan 3 -boyutlu (3 - D) modelde araştırılmıştır. Adı geçen yöntemlerin uygulanmasında kulllanılacak parametreler Weijdema'nin yanma reaksiyon kinetik yaklaşımıyla (Weijdema, 1968) elde edilmiştir. VReaksiyon kinetik deney sonuçlarının analizinde iki değişik sıcaklık bölgeleri tesbit edildi. Zamana karşı sıcaklık grafiklerinde, sıcaklığın lineer arttığı bölge yakıt depolanması ve sıcaklığın en yüksek noktasına ulaştığı yer yüksek sıcaklık oksidasyon bölgeleri olarak düşünülmüştür. Bununla birlikte, göreceli reaksiyon oranına karşı ters sıcaklık grafiğinde bu iki bölge ayırt edilememiştir. Elde edilen sonuçların ışığında çalışılan petrollü şeyllerinin yerinde yanma yöntemi ile petrol eldesine uygun olduğu görülmüştür. Hesaplanan üretim değerleri Seyitömer petrollü şeyli için 4.46 İt/ton, Beypazarı petrollü şeyli için 24.00 İt/ton, Himmetoğlu petrollü şeyli için 32.22 İt/ton ve Hatıldağ petrollü şeyli için 18.27 İt/ton olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanı sıra, buhar enjeksiyonu deney koşullarının petrol üretimi için yeterli olmadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE APPLICABILITY OF THE IN-SITU THERMAL RECOVERY TECHNIQUES TO OIL SHALES SELECTED FROM TURKEY Güner, Burkay Güneş M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa V. Kök Co-supervisor: Prof. Dr. A. Suat Bağcı September 2001, 248 pages Two methods are applied to produce oil from oil shales. In the first method, oil shales are removed by using mining methods and heated by using different processes up to 500 °C to produce oil and gas from oil shales. In second method (in-situ recovery), oil shales are heated in-situ using steam and air to produce oil and gas. In this thesis, a one-dimensional (1 - D) in-situ combustion recovery system was simulated in laboratory. Alsp applicability of oil production from oil shales by steam recovery in a three-dimensional (3 - D) reservoir model was investigated. In addition, the reaction kinetics parameters of oil shales were determined by using Weijdema's reaction kinetics approach in order to evaluate the applicability of these thermal methods. In the analysis of reaction kinetics experiments, two different temperature regions were observed. In time versus temperature graph, linearly increasing temperature zone was considered to be fuel deposition region and the temperature mpeak is concluded to be high temperature oxidation. However, in relative reaction rate versus inverse temperature graphs, these two zones could not distinguished clearly. The results demonstrated that studied oil shales are suitable for oil production by in-situ combustion technique. The calculated production values are 4.46 It/ton for Seyitomer oil shale, 24.00 It/ton for Beypazarı oil shale, 32.22 It/ton for Himmetoğlu oil shale, and 18.27 It/ton for Hatıldağ oil shale. Moreover, experimental conditions of the steam injection operations were concluded to be insufficient to drive oil production.