Environmental management of metro projects
Metro projelerinin çevresel yönetimi
  1. Tez No: 116315
  2. Yazar: REYHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN NİELSEN, EKREM YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metro, Tünel, Çevresel Yönetim Sistemi, Çevresel Metotlar, Çevre Kanunu. VI, Metro, Tunnels, Environmental Management System, Environmental Procedures, Environmental Legislation IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz METRO PROJELERİNİN ÇEVRESEL YÖNETİMİ ŞAHİN, Reyhan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Yasemin NIELSEN Ortak Tez Danışmanı: İnş. Y. Müh. Ekrem YEŞİLADA Aralık 2001, 88 sayfa Son yıllarda, tünellerin ve metroların yapımının ve işleyişinin çevresel etkileri tüm dünyada önem kazanmaktadır Metro, bir şehir içinde güvenilir ve hızlı ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla, istasyonları ile birlikte yeraltı raylı sistem olarak tanımlanabilir. Metro sisteminin en önemli parçaları metro tünelleri ve istasyonlarıdır. İnşa aşamasından işletme sonuna kadar yani yaşam süresi müddetince, metro sistemi gürültü, titreşim hava kirliliği gibi çeşitli çevresel etkilere sahiptir ve bu çevresel etkiler planlama aşamasının başlangıcından itibaren göz önüne alınmalıdır. Bu çalışmada, metro projelerinin çevresel etkilerini en aza indirilmesi için uygulanması gereken Çevresel Yönetim Sistemiüzerinde çalışıldı ve metro yapımı sırasında izlenilmesi gereken genel metotlar oluşturuldu. Bunların yanısıra, oluşturulan Çevresel Yönetim Sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği ve Türkiye'de geçerli olan Çevre Mevzuatı araştırıldı ve Mevzuatta bulunan eksiklikler çıkartıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL MANAGEMENT OF METRO PROJECTS ŞAHİN, Reyhan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Yasemin NIELSEN Co-Supervisor: Ekrem YEŞİLADA (MSc. in CE) December 2001, 88 pages There has been growing emphasis globally on environmental aspects of construction and operation of tunnels and metros in recent years. A metro is an underground passenger railway system with stations for convenient and rapid transportation facility within a city. The most important parts of a metro system are metro tunnels and stations. During the lifetime of a metro system starting from the construction period and continuing the operation period, the system has several environmental impacts such as noise, vibration, air pollution etc. and these environmental effects should be taken into consideration starting from the planning phase. Within this study, an Environmental Management System in morder to minimize the environmental effects of metro projects is studied and general procedures to be followed during the construction period are conducted. In addition, the applicability of such an environmental management system in Turkey and the relevant Environmental Legislation in Turkey is studied and the deficiencies in the Legislation are taken out.