An Optimal order release approach for make to order manufacturing with job anticipation
Sipariş üzerine üretimde beklenen siparişleri gözeten optimal bir iş salma yöntemi
  1. Tez No: 116343
  2. Yazar: CEM VARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sipariş üzerine üretim. İş salma, Kesikli programlama, Benzetim iv, Make-to-order manufacturing, Order review release, mixed integer programming, simulation iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz SİPARİŞ ÜZERİNE ÜRETİMDE BEKLENEN SİPARİŞLERİ GÖZETEN OPTİMAL BİR İŞ SALMA YÖNTEMİ Vardar, Cem Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan Kayalıgil Temmuz 2001, 91 sayfa Sipariş üzerine üretim yönetiminde karşılaşılan önemli sıkıntılardan biri kabul edilen işlerin atölyede işlenmeye başlama zamanının tayinidir. Bu kontrol kararı atölyeye iş salma olarak bilinir. Bu tezde, üretim çizelgesinde, gelecekte beklenen siparişler için belirli desenlerde boş süre pencerelerleri bırakan yeni bir iş salma yöntemi önerilmektedir. Boş süre pencerelerlerini bırakmak için bir karişık tamsayılı programlama modeli kullanılmiştır. Bu modelin çözümünü hızlandırmak için modeli sıkılaştıracak modele ve verilere özel yöntemler geliştirilmiştir. Önerilen iş salma yöntemi üç makine ile modellenen yapay bir üretim atölyesinde, Visual Basic proglamlama dili ile kodlanmış bir benzetim programı aracalığıyla test edilmiştir. Benzetimde gerçekleşen iş kabul oranları, üretim ön süreleri ve atölye içinde bekleme süreleri için varyans analizi uygulanmıştır. Ayrıca önerilen yöntem yine benzetim yoluyla en erken teslim zamanı yöntemiyle çizelgelenen bir atölye verileriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OPTIMAL ORDER RELEASE APPROACH IN MAKE-TO- ORDER MANUFACTURING WITH JOB ANTICIPATION Vardar, Cem MS; Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Sinan Kayahgil July 2001. 91 pages In Make-to-Order manufacturing determining when to start the processing of accepted jobs is a critical decision problem. This shop control decision is known as order release in the literature. In this thesis a new order release method is proposed. The idea is to leave idle time windows with a suitable pattern for prospective jobs representative of a preferred job family. A mixed integer-programming (MIP) model is utilized for leaving these idle time windows. For speeding the solution procedure of MIP problem several effective methods that tightens the MIP model are developed. The proposed order release method is tested in a hypothetical make-to-order shop with three machines by a simulation program developed using Visual Basic For Applications. An analysis of variance and comparison with immediate release and earliest due date dispatching method are conducted in terms of job acceptance ratio, manufacturing lead time and time in shop.