Designing a materials requirement planning application using data warehousing concepts
Veri ambarı kavramlarını kullanarak bir malzeme ihtiyaç planlaması uygulaması tasarımı
- Tez No: 116344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYAR ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Veri Ambarı, Veri Martı, Kara Destek Sistemi iv, Data warehouse, Data Mart, Decision Support System in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz VERİ AMBARI KAVRAMLARINI KULLANARAK BİR MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI UYGULAMASI TASARIMI SAKAR, Yurdaer Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Tez yöneticisi: Doç. Dr. Tayyar ŞEN Aralık 2001, 167 sayfa Bu çalışmada veri ambarlan ve veri ambarlan ile karar destek sistemleri (KDS) arasındaki ilişki ele alınmıştır. Veri ambarlan KDS'lerin veri yönetimi modeline yeni bir yaklaşım getirmiştir. KDS'ler veritabanını sorgulayan sistemlerdir. Sorguların sonuçlanma süreleri KDS'ler için kritiktir. Operasyonel işler için tasarlanmış veri tabanları bu sorgulara cevap vermekte zorlanmakta ve bazen gerekli veri olmadığından sorular cevapsız kalabilmektedir. Bu nedenle veri ambarı tabanlı sistemler geliştirmek işletmelere fayda sağlayacaktır. Bu tez kapsamında veri ambarlarının sağlayacağı faydalar ve geliştirilme süreci ele alınmış ve savunma sanayinde faaliyet gösteren bir fabrikanın üretim planlama ve kontrol departmanında bir uygulama yapılmıştır. Departmanda yürütülen tüm iş prosedürleri analiz edildikten sonra malzeme planlama ve satınalma süreçleri ile ilgili bir veri ambarı mimarisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGNING A MATERIALS REQUIREMENT PLANNING APPLICATION USING DATA WAREHOUSING CONCEPTS ŞAKAR, Yurdaer M.S., Department of Industrial Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tayyar ŞEN December 2001 167 pages This study provides an approach for designing, developing and deploying decision support systems based on data warehousing to enable fast access to data required for decision making processes. In this framework, an overview of the decision making process is presented. The components of decision support systems are analyzed. After introducing the data warehousing concept, the lifecycle for a decision support system based on data mart is presented. The production planning and control functions of a company in defence industry are examined. Following the analysis of the business processes in the department, an application for materials requirement planning process is developed based on the proposed data mart prototype.