Model predictive control of the chlorination stage in a pulp bleaching plant
Bir kağıt hamuru beyazlatma fabrikasının klorlama aşamasının model öngörümlü denetimi
- Tez No: 116383
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kağıt Hamuru Beyazlatması, Klorlama, İleri Proses Denetimi, Çok Değişkenli Sistemler, İç Modelli Denetim, Model Öngörümlü Denetim vı, Pulp Bleaching, Chlorination, Advanced Process Control, MIMO, Internal Model Control, Model Predictive Control IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
öz BİR KAĞIT HAMURU BEYAZLATMA FABRİKASININ KLORLAMA AŞAMASININ MODEL ÖNGÖRÜMLÜ DENETİMİ Uğur, Cenk Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan Özgen Aralık 2001, 130 sayfa Bu çalışmada, geleneksel bir kağıt hamuru beyazlatma işletmesinin, klorlama aşaması için modele bağlı denetleyicilerin tasarımlan gerçekleştirilmiştir. Klorlama aşaması, klorun organik maddeler ile tepkimesine bağlı olarak, beyazlatma işletmesinin ürettiği zararlı kimyasal atıklardan sorumlu tutulan kritik proseslerden birisidir. Bu yüzden, bu çalışmada, denetleyiciler kullanarak, vkağıt hamurunda kalite kaybına neden olmayacak şekilde, klorlanmış organiklerin azaltılması amaçlanmıştır. Prosesin aktarım fonksiyon matrisi, Dalaman-SEKA Kağıt ve Selüloz İşletmeleri, klorlama aşamasında adım tepkisi testleri gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Proses doğrusal olmayan, çok değişkenli bir yapıya sahiptir. Denetlenen değişkenler artık klor, Kappa sayısı ve viskozitedir. Ayarlanan değişkenler ise % klor/hamur oranı, % kesafet ve kulede kalış süresidir. Aktarım fonksiyon matrisi, daha sonra tek değişkenli ve çok değişkenli iç model denetleyici ve model öngörümlü denetleyicilerin tasarımında kullanılmıştır. Tasarlanan denetleyicilerin performansları, istek değeri takibi, bozan etkenin ortadan kaldırılması ve gürbüzlük açılarından, MATLAB ve Simulink yazılımları ile, simülasyon çalışmaları yapılarak, incelenmiştir. Kağıt hamuru kalitesinde herhangi bir azalma olmadan klor uygulamasının azaldığı gözlenmiştir ki bu da klorlu organik atıkların azalmasına neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODEL PREDICTIVE CONTROL OF THE CHLORINATION STAGE IN A PULP BLEACHING PLANT Uğur, Cenk M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan Özgen December 2001, 130 pages In this study, model based controllers are designed for the control of the chlorination stage in a conventional bleach plant. The chlorination stage is one of the most critical processes, which is blamed for its effect on the discharge of hazardous chemicals, in a bleach plant, due to the reaction of chlorine with the organic compounds. Thus, the minimization of the chlorinated organic compounds is aimed in this study by using controllers, without any loss in the pulp quality. inThe transfer function matrix for the process is obtained by performing step response tests on the chlorination stage in Dalaman-SEKA Pulp and Paper Factory. The process is non-linear with a MIMO structure. The controlled variables are residual chlorine, Kappa number and viscosity. The manipulated variables, on the other hand, are % chlorine/pulp ratio, % consistency and residence time. The transfer function matrix is then used in the design of SISO and MIMO controllers of Internal Model Control and Model Predictive Control type. The performances of the controllers designed are investigated in terms of set-point tracking, disturbance rejection and robustness by simulation studies using MATLAB and Simulink softwares. It is found that the decrease of the chlorine application is achieved, which will result in less waste in terms of chlorinated organics, without any loss in the pulp quality.