Computer aided kinematic analysis of multi-loop planar mechanisms
Çok devreli düzlemsel mekanizmaların bilgisayar destekli kinematik analizi
  1. Tez No: 116384
  2. Yazar: UFUK ULUSHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanizmaların Bilgisayar Destekli Tasarımı, Kinematik Analiz, Düzlemsel Mekanizmalar, Mekanizmaların Animasyonu iv, Computer Aided Design of Mechanisms, Kinematic Analysis, Planar Mechanisms, Animation of Mechanisms. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz ÇOK DEVRELİ DÜZLEMSEL MEKANİZMALARIN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KİNEMATİK ANALİZİ Ulushan, Ufuk Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Supervisor: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ Aralık 2001, 97 sayfa. Bu çalışmada, döner ve kayar mafsallardan oluşan çok devreli düzlemsel mekanizmaların kinematic analizi ve animasyonu için etkileşimli bir yazılım geliştirilmiştir. Kullanıcı, AutoCAD® yazılımında daha önceden çizilmiş olan mekanizmanın uzuv, mafsal ve tahrik özelliklerini tanıtır ve bunlara bağlı kinematik denklemler yazılım tarafından otomatik olarak oluşturulur ve çözülür. Kinematik analiz sonuçları, mekanizmanın tam devir animasyonunun yapılması yanında grafiklerin çizilmesi ve rakamsal sonuçların tablolanması için kullanılır. Taban yazılımı olarak AutoCAD, programlama aracı olarak Visual Basic dili kullanılır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED KINEMATIC ANALYSIS OF MULTI-LOOP PLANAR MECHANISMS Ulushan, Ufuk M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ December 2001, 97 pages. In this study, an interactive software package is developed for the kinematic analysis and animation of multi-loop planar mechanisms with revolute and prismatic joints. The user introduces the links, joints and the actuator properties of the mechanism, which is already drawn in AutoCAD® software, and the governing kinematic equations are obtained and solved automatically by the software. The results of the kinematic analysis are used to perform full-cycle animation of the mechanism, as well as plotting the graphs or tabulating in numerical format. AutoCAD 2000 is used as a base application and Visual Basic language is used as the developing tool.