Use of passive network mapping to enhance network intrusion detection
Ağ temelli saldırı tespitini etkinleştirmek için pasif ağ haritalaması kullanımı
- Tez No: 116451
- Danışmanlar: DR. ATTİLA ÖZGİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: saldırı tespiti, kötüye kullanım tespiti, ağ haritalaması, pasif ağ haritalaması iv, intrusion detection, network mapping, passive network mapping, misuse detection m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz AG TEMELLİ SALDIRI TESPİTİNİ ETKİNLEŞTİRMEK İÇİN PASİF AG HARİTALAMASI KULLANIMI Dayıoğlu, Burak Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Attila Özgit Ağustos 2001, 153 sayfa Bugüne değin yapılan kötüye kullanım tespit sistemleri yüksek miktarda yanlış alarm üretmeleri ile bilinmektedirler. Yüksek yanlış alarm miktarı sistemlerin üretim ortamlarında kullanılabilirliğini kısıtlamakta ve sistem tarafından otomatik yanıt üretilmesini sınırlamaktadır. Daha güvenilir alarmların üretilmesi için kendi başına adapte olabilen bir strateji önerilmektedir. Kötüye kullanım tespit sistemleri hemen her zaman statik olarak düşünülmekte, çevresi hakkında di namik olarak bilgi toplaması öngörülmemektedir. Pasif ağ haritalaması, ağ temelli saldırı tespit sistemleri için bir öğrenme modeli olarak önerilmektedir. Toplanan bilgi dinamik olarak sistem davranışını değiştirmek için kullanılmaktadır. Prototip gerçekleştirim, bu stratejiyi kullanarak hedefin işletim sisteminin bir saldırıya karşı bağışık olduğunu tespit ettiğinde alarm üretilmemesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF PASSIVE NETWORK MAPPING TO ENHANCE NETWORK INTRUSION DETECTION Dayıoğlu, Burak M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Attila Ozgit September 2001, 153 pages Misuse detection systems that are built to date are known to be producing high rate of false positive errors. This high rate of false positive errors limit the pro duction system usability of the systems and limit countermeasure generation. To produce more dependable alerts, an adaptive strategy is proposed. Network misuse detection systems are almost always assumed to be static systems which do not learn about their environments. Network mapping techniques in general and passive network mapping in particular is suggested as a way of collecting en vironmental information for network intrusion detection systems. The collected information is used to dynamically modify system behavior. The prototype sys tem, using this strategy, suppresses alerting if the system decides the target's operating system is immune to a particular attack.