Aerodynamic analysis of external stores on aircraft
Uçak üzerindeki harici yüklerin aerodinamik analizi
- Tez No: 116462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: panel metodu, VSAERO, F-16, harici yük entegrasyonu iv, panel method, VSAERO, F-16, store integration. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz UÇAK ÜZERİNDEKİ HARİCÎ YÜKLERİN AERODİNAMİK ANALİZİ Meliha BOZKURTTAŞ Yüksek lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Şerif KAVSAOĞLU Kasım 2001, 147 Sayfa Akış çözücüsü VSAERO'nun harici yük entegrasyonu analizlerinde kullanılabilirliği iki aya. uygulamayla incelenmiş ve programın doğrulama çalışmaları yapılmıştır. Bu amaçla, DLR.-F4 kanat-gövde konfigürasyonu rüzgar tüneli test sonuçlan ile, F-16A uçuş testi ve rüzgar tüneli test sonuçlan kullanılmıştır. DLR-F4 kanat-gövde konfigürasyonu F-16A çözümleri öncesinde programın kullanımını test etmek amacıyla çözülmüştür. Daha sonra, F-16A sürtünme ve kaldırma kuvveti değerleri VSAERO ile hesaplanmıştır. Bir sonraki aşamada, harici yük entegrasyonunun sürtünme kuvveti katsayısında meydana getirdiği değişiklik beş ayrı model kullanılarak incelenmişitir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AERODYNAMIC ANALYSIS OF EXTERNAL STORES ON AIRCRAFT Meliha BOZKURTTAŞ M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Şerif KAVSAO?LU November 2001, 147 Pages A flow solver code, VSAERO is validated and verified for store integration effects using two different test cases. The first test case is the analysis of wind tunnel test data for a generic, transport type wing-body configuration DLR-F4. The other one is the flight test and wind tunnel test data for a well-known fighter aircraft F-16A with different external stores configurations. First, DLR-F4 wing-body configuration is solved to get familiarised with the program. Then, lift and drag characteristics of F-16A are analyzed with VSAERO. Five different configurations starring from clean configuration up to weapons integrated configurations are solved. The amount of drag increment caused by store integration is compared with the experimental results for each configuration.