Experimental investigation of oil accumulation inter ring crevice volumes in internal combustion engines
İçten yanmalı motorlarda segman arası bölgelerde yağ toplanmasının deneysel incelenmesi
- Tez No: 116463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER DURSUNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağ kaybı, Yağ toplanması, İnce yağ tabakası, Yağ geri akışı, İçten yanmalı motorlar. VI, Oil consumption, Oil accumulation, Oil film, Oil blowback, Internal combustion engines. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ÎÇTEN YANMALI MOTORLARDA SEGMAN ARASI BÖLGELERDE YAĞ TOPLANMASININ DENEYSEL İNCELENMESİ İÇÖZ, Tunç Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zafer DURSUNKAYA Temmuz 2001, 107 sayfa İçten yanmalı motorlarda, yağın yanma odasına geri akışının toplam yağ kaybına ve hidrokarbon emisyonuna kayda değer bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Buna rağmen tek tek parametrelerin olaya olan etkileri hala anlaşılamamıştır. Bu çalışmada, tek bir piston hareketi sonrası, motor yağının iki piston segmanı arasındaki bölgeye toplanması deneysel olarak incelenmiştir. Bu çalışma yağ kalınlığının ikinci bölgeye yağ toplanmasına olan etkisinin anlaşılabilmesi için bir deney düzeneğinin tasarımım, üretimini ve uygulanabilirliğinin anlaşılması amaçlamıştır. Kontrollü deneylerin yürütülmesi ve örnek alımında çıkabilecek olası problemlerin ortadan kaldırılması için, doğrusal düzlemde bir piston silindir modeli üretilmiştir.Sonuçlar yağ kalınlığının içten yanmalı motorlarda ikinci bölgeye yağ toplanmasına etki ettiğini göstermiştir. 45/jm'nin altındaki yağ kalınlıkları için yağ kalınlığının belirgin bir etkisi görülmemiştir ancak 45/im üzeri değerler için ikinci bölgeye yağ toplanmasında yükselen bir eğilim vardır. Deneysel veriler daha sonra yağ kaybına yansıtılmış ve içten patlamalı motorlarda gözlenen yağ kayıpları ile karşılaştırılmıştır. Toplanan tüm yağın kaybedildiği varsayılarak yansıtılmış yağ kaybı, silindirler yoluyla kaybedildiği bilinen yağ kaybına oranla 3-10 kat fazla çıkmıştır. Bu yüksek yağ kaybı değerleri, toplanan yağın tamamının aslında yanma odasına taşınmıyor olmasına ve deneylerde kullanılan yağ kalınlığının çalışan motorlardakinden 3-20 kat fazla olmasına bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF OIL ACCUMULATION IN INTER RING CREVICE VOLUMES IN INTERNAL COMBUSTION ENGINES İÇÖZ, Tunç M.S., in Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zafer DURSUNKAYA July 2001, 107 pages Blowback of oil into the combustion chamber is considered to contribute significantly to the total oil consumption and hydrocarbon emissions in internal combustion engines. However, the individual parameters' effects on the phenomena have still not been understood. In this study, one of the mechanisms believed to cause oil consumption, namely the accumulation of engine oil into the volume between two compression rings, after a single piston stroke, was experimentally investigated. The study aimed to design, manufacture and commissioning of an experimental setup to understand the effect oil film thickness on oil accumulation in the 2nd land. In order to perform controlled experiments and to eliminate possible problems in sampling process a modeled piston cylinder assembly was constructed in cartesian geometry. inThe results showed that the oil film thickness affects the oil accumulation in the second land in internal combustion engines. When the oil film thickness is under 45//m the effects of oil film thickness were not significant but with the increase in oil film thickness over 45/zm there was an increasing trend of oil accumulation in the second land. The experimental results were then projected to oil consumption and compared with known oil losses. The projected oil consumption, assuming all the oil accumulated was lost, was 3-10 times of known oil loss through the cylinder path. These high oil consumption values attributed to the fact that not all the oil accumulated in the second land indeed flows back into the combustion chamber and the oil film thickness used in the experiments were 3-20 times larger than that would be found in operating engines.