A Decision support system for cell formation problem
Hücre belirleme problemi için bir karar destek sistemi
- Tez No: 116480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hücre Belirleme Problemi, Karar Destek Sistemi. iv, Cell Formation Problem, Decision Support System. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz HÜCRE BELİRLEME PROBLEMİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Türsel Eliiyi, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Kandiller Eylül 2001, 130 sayfa Hücre belirleme problemi hücresel imalat sistemlerinin tasarımındaki ilk ve en önemli aşamadır. Bu tezde, gerek araştırma gerek uygulamaya yönelik hücre belirleme aracı olarak kullanılabilecek bir karar destek sistemi (KDS) geliştirilmiştir. Öncelikle hücre belirleme yöntemleri gözden geçirilmiş, hücre belirleme çözümlerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasında kullanılan verimlilik ölçütleri değerlendirilmiştir. Seçilen verimlilik ölçütlerinin daha kapsamlı uyarlamaları önerilmiştir. Öbekleme teknikleriyle oluşturulmuş çözümlerin değiştirilmesi ve iyileştirilmesi için yöntemler geliştirilmiştir. KDS kullanıcılarına, kendi ihtiyaçlarına en uygun çözümü belirlemek için, çözümler ve yöntemler arasında rahat geçiş imkanı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR CELL FORMATION PROBLEM Türsel Eliiyi, Deniz M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller September 2001, 130 pages Cell formation problem is the first and most important stage in the design of Cellular Manufacturing (CM) Systems. This thesis involves the development of a decision support system (DSS) to be used as a research-oriented as well as operational cell design tool. An overview of the cell formation methodologies is presented initially, followed by a review of efficiency measures for evaluation and comparison of cell formation solutions. Modified versions of some selected efficiency measures are proposed for more comprehensive comparisons. Improvement algorithms are developed for modifying and improving solutions constructed by several clustering algorithms. DSS users are enabled to switch among solutions or algorithms for determining the best cell configuration for their particular needs.