A silicon micromachined frost sensor for industrial applications
Endüstriyel uygulamalar için silisyum mikroişlenmiş buzlanma duyargası
  1. Tez No: 116485
  2. Yazar: SAİD MUTAKA KAFUMBE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler (MEMS), silisyum mikroişleme, kapasitif basınç sensörü, buzdolabı, kapasitif okuma devresi ve buzlanma, Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS), silicon micromachining, capacitive pressure sensor, refrigerator, capacitive readout circuit, frost
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez MEMS (Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler) teknolojisi kullanarak üretilen silisyum mikroişlenmiş buzlanma duyargasının (sensör) geliştirilmesini anlatmaktadır. Duyarga düşük maliyeti, küçük boyutları ve düşük güç kullanımı sebebiyle buzdolabı gibi ev eşyalarını da içeren pek çok endüstriyel uygulamalarda kullanılabilmektedir. Duyarga, gövde mikroişleme ve boron aşındırma-durdurma tekniği kullanılarak üretilmiş 2u«ı kapasitif ^k ve 700-1000um çaplı 2.5-6.0|j.m incelikte diyaframlı kapasitif basınç duyarga yapılan kullanmaktadır. İ nce diyaframın DC uyarımla bükülmesiyle, duyarganın kapasite değeri değişir. Buzla kaplandığında diyafram esnekliği azaldığından kolaylıkla bükülemez, diğer bir deyişle DC uyarımla kapasitesi değişmez. Dolayısıyla uygun bir okuma devresi ve protokolle duyarga üzerinde buz oluşumu tesbit edileblir. Üretilmiş bir kaç değişik duyarga MATLAB, ANSYS ve MEMCAD gibi sonlu eleman modelleme programları ile incelendi ve buz oluşumuna duyarlılığının arttırılması için gerekli optimum yap! belirlendi. Simülasyonlar sonucunda 700nmgenişliğe sahip 2. 5 pm kalınlıkta bir diyaframın 1.6 pF nominal kapasitansı olduğu ve 20 V uyarımda bu kapasitansın 57 fF değiştiği belirlendi. Diyaframın üzerinde 5 um kalınlıkta bir buz modellendiğinde ise kapasite değişimi sadece 28 fF oldu. Duyarga için gerekli okuma devresi tasarlandı ve küçük taşınabilir alumina taban üzerine yüzey monte elemanlar kullanılarak üretildi. Duyarga da aynı taban üzerinde okuma devresinin yanına yerleştirildi. Tamamlanmış sistem bir buzdolabın içine yerleştirildi ve test edildi. Test sonuçlan okuma devresinin çıkışının buzsuzken 35mV buzla 9mV değiştiğini gösterdi. Buz oluşumunun devamlı gözlenmesi sonucunda sistemin buza duyarlılığının 2.22 mV/mm olduğu ölçüldü. Bu sonuçlar ışığında geliştirilen duyarganın buz oluşumunun tesbitinde fonksiyonel ve kullanılabilir olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the development of a silicon micromachined frost sensor implemented using MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) technology. The sensor offers low cost, small size, and low power operation, so that it can be used for many industrial applications, including household appliances like refrigerators. The sensor uses capacitive pressure sensor structures with a 2um capacitive gap and a 2.5-6um thin diaphragm of 700-1 000pm diameter size, which were fabricated using bulk micromachining and boron etch-stop techniques. The thin diaphragm deflects with DC actuation, changing the sensor's capacitance value. When covered with frost, the diaphragm cannot deflect easily due to its stiffness change, i.e.; its capacitance does not change with DC actuation. Therefore, using a proper readout circuit and protocol, frost accumulation on the sensor can be determined. A number of different fabricated sensors were evaluated using finite element modelling with tools like MATLAB, ANSYS, and MEMCAD, and an moptimum structure was determined for enhanced sensitivity for frost accumulation. Simulations show that one such sensor with 700^m square diaphragm and 2.5 ^un thickness provides a nominal capacitance of 1.6pF and results in a capacitance change of 57fF with a 20V actuation. When a 5pim layer of frost is modelled on top of the diaphragm, the capacitance change is only 28fF. A readout circuit was designed and implemented with surface mounted components on a small portable-alumina board, which was also used to place the sensor next to the readout electronics. The complete system was installed and tested in a no-frost refrigerator. Test results show that the output of the readout circuit, under 23V DC bias, changes by 35mV without frost and 9mV with frost. Continuous monitoring of frost accumulation shows that the sensitivity of the circuit is 2.22m V/mm of frost. These results show that the developed sensor is functional and can be used to detect frost accumulation.