Direct surface reconstruction from multiple views by surface growing
Yüzey büyütme ile çok sayıda görüntüden doğrudan yüzey geriçatma
- Tez No: 116507
 - Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Üç-boyutlu geriçatma, görüntü eşleme, yüzey büyütme vı, 3D reconstruction, image matching, surface growing IV
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz YÜZEY BÜYÜTME İLE ÇOK SAYIDA GÖRÜNTÜDEN DOĞRUDAN YÜZEY GERİÇATMA Leloğlu, Uğur Murat Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Temmuz 2001, 80 sayfa Rastgele noktalardan alınmış birkaç optik görüntüden üçboyutlu yüzey tanımları elde etme yapay görünün zorlu problemlerindendir. Alışılmış yaklaşım, önce görüntüleri nokta nokta eşleyerek üçboyutlu noktaları bulmak, daha sonra da bulunan noktalara yüzeyler oturtmaya çalışmaktır. Bu çalışmada, tama men farklı bir yaklaşım sunulmuştur. Görüntüleri meydana getiren yüzeyler, açık bir eşleme aşaması veya bir başlangıç tahmini olmadan, doğrudan nesne uzayında bulunmaktadır.Bu karmaşık problemi çözebilmek için bir dikkat mekanizması kullanıldı: Bütün yüzeyleri aynı anda geriçatmak yerine, bir dikkat noktasından, yani tohum görevi görecek küçük bir yüzey parçasından başlanmaktadır. Yüzeyler, yeni yüzey öğeleri eklendikçe yüzey parametrelerinin sürekli olarak güncel- lendiği bir yüzey büyütme yaklaşımıyla birer birer geriçatılmaktadır. Algo ritma melezdir: Hem çok sayıda görüntüye yeniden izdüşüm hatası, hem de yeni bir öznitelik eşleme işlevi yüzey büyütmeye yol gösterir. Ortaya çıkan yüzeyler ancak, hem yeniden izdüşüm hatasından, hem de eşlenen öznitelikler- den, çok sayıda görüntü üzerinde görece geniş bir alanda, birbirlerini güçlendi ren kanıt toplandığında kabul edilmektedir. Sonuçlar doğrudan üçboyutlu mo deller olarak kullanılabilir. Algoritmanın başarımı gerçek görüntüler üzerinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECT SURFACE RECONSTRUCTION FROM MULTIPLE VIEWS BY SURFACE GROWING Leloğlu, Uğur Murat Ph. D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı June 2001, 80 pages To obtain 3D surface descriptions from multiple optical images taken at arbi trary viewpoints is a challenging task of computer vision. The usual approach is first matching the images point by point to find 3D points, then trying to fit surfaces to resulting points. In this work, a radically different approach is presented. The surfaces that generate the images are estimated directly in the object space without explicit image matching phase and without an initial guess for the surfaces. mTo be able to solve this complex problem, an attention mechanism is em ployed: Instead of reconstructing all surfaces at once, we begin from a point of attention, i.e., a small surface patch serving as a seed. The surfaces are reconstructed one by one through a surface growing approach where the sur face parameters are continuously updated as new surfels (surface elements) are added. The algorithm is hybrid: Both re-projection error on multiple images and a novel feature match function guide the surface growing. For each surface, radiometric correction parameters are estimated and it is shown that surface patches are the right scale for radiometric correction parameter estimation. Resulting surface patches are accepted only if converging evidence is collected from both re-projection error and from matching features, over a relatively large area on multiple images. The final result can directly be used as 3D sur face models. The performance of the algorithm is demonstrated on real images.