Ventilation design of the Guleman kef chromium mine
Guleman kef krom madeninde havalandırma tasarımı
  1. Tez No: 116508
  2. Yazar: ABDURRAHMAN DALGIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Havalandırma, Toz Konsantrasyonu, VnetPC200, Ocak Havalandırma Tasarımı, Fan. VI, Natural Ventilation, VnetPC2000, Dust Concentration, Mine Ventilation Design, Fan. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, Guleman Bölgesi Yeraltı Krom İşletmelerinde, yetersiz havalandırmadan dolayı üretimin aksamasına neden olan aşın toz konsantrasyonun azaltılmasına yönelik çözümler geliştirmeyi amaçlamıştır. Bölgedeki işletmeler, doğal havalandırma yöntemi ile havalandırılmaktadır. Doğal havalandırma basıncı oluşan hava akım miktarı değişken olabilmektedir. Meydana gelen hava akım miktarını sürekli olarak kontrol etmek mümkün değildir. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak oluşan doğal havalandırma miktarı genellikle yetersiz olmaktadır. Havalandırma yetersizliğinden dolayı, üretim esnasında ve ateşlemeler sonucunda toz konsantrasyonu aşın derecede artmaktadır. Bu koşullar üretimin uzun süre durmasına dolayısıyla büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Deneysel çalışmalar için bölgede orta çaplı bir pilot laboratuar kurulmuştur. Laboratuarda doğal havalandırma basıncı ve işletmedeki toz konsantrasyonu bir yıl boyunca ölçülmüştür. İşletmede elde edilen verilerin birkısmı bilgisayar ortamına aktarılarak, VnetPC2000 adlı havalandırmaya ilişkin paket programı ile değerlendirilmiştir. Toz konsantrasyonun azaltılması ve rahat bir çalışma ortamı sağlamak için, işletmenin ihtiyacı olan hava miktarını gerçekleştirecek ocak havalandırma tasarımı yapılmıştır. Tasarım için gerekli parametreler tez içinde detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Ayrıca, işletmenin ihtiyacı olan hava miktarını sağlayacak fan seçimi gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, sorun teşkil eden havalandırma yetersizliği ve toz konsantrasyonu için optimum değerler belirlenmiş ve daha iyi çalışma ortamını sağlayabilmek için, uygulama şansı büyük olan öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop solutions for reducing excessive dust concentration due to insufficient ventilation which causes interruptions in the mining operations of underground chromium mines at the Guleman district. Natural ventilation system is currently being applied at the chromium mines in the district. The natural ventilation pressure leads to air circulation with variable air quantity. The air quantity obtained from natural ventilation is not uniform. Morever, the air quantities circulating in the mines which are resulted from seasonal differences are insufficient. Dust concentration exceeds the maximum allowable dust concentration limits especially during production and after blasting operations. This situation consequently halts the mining activities and results in loss of economical values. A laboratory equipped with extensive pressure and dust concentration measuring devices is established in the vicinity of the mine in an effort to support the field studies. The natural ventilation pressure quantities and the dust HIconcentration values are measured continuously throughout one year. Some of these data are transferred to computer and evaluated by VnetPC2000 software. Ventilation design for reducing dust concentration and supplying sufficient air quantity to provide a comfortable working environment is presented together with relevant parameters for the design in detail in the thesis. Morever, a suitable fan is selected for supplying required air quantity in the mine. Finally, optimum values for insufficient ventilation and excessive dust concentration are determined and recommendations for better working environment are made.