Contribution of RC infills to the seismic behaviour of structural systems
Betonarme dolgu duvarların yapıların sismik davranışları üzerine etkileri
  1. Tez No: 116521
  2. Yazar: ERDEM CANBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERSOY, PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik İyileştirme, Onarım, Güçlendirme, Betonarme Çerçeveler, Betonarme Dolgu Duvarlar, Tersinir yükleme, Kuvvet Ölçer, Seismic Rehabilitation, Repair, Strengthening, Reinforced Concrete Frames, Reinforced Concrete Infill Walls, Cyclic Loading, Force Transducer IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Yakın geçmişimizde olmuş depremler incelendiğinde, birçok betonarme binanın hasar görmüş olduğu gözlenmektedir. Bu binaların yeniden kullanılabilmesi için güçlendirilmesi ve tamir edilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin yakın geçmişinde olmuş depremler göstermiştir ki yapılardaki hasarın temel nedenlerinden biri, yatay rijitliklerindeki yetersizlikdir. Mevcut yapıların güçlendirilmesi için son otuz yıldır birçok yaklaşım ve teknik geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Sismik davranışları yetersiz bu binaların iyileştirilmesi için en basit ve etkin yol yapıya yeterli sayıda betonarme dolgu duvar eklemektir. Eklenen bu dolgu duvarlar yapının sadece yatay rij itliğini artırmakla kalmazlar aynı zamanda çerçeveleri yatay kuvvetler açısından rahatlatırlar. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de sismik güçlendirme için yaygın olarak kullanılan betonarme ile doldurulmuş çerçevelerin davranış ve dayanımlarım incelemektir. Bu konudaki deneysel çalışmaların hemen hepsi tek açıklıklı ve tek katlı veya iki katlı deney elemanlarından oluşmaktadır. Tek açıklıktan oluşan deney elemanındaki tek açıklığı betonarme duvar ile doldurmak, çerçevede çok büyük bir rijitlik ve dayanım artışı sağlamaktadır. Ancak gerçekte durum böyle değildir. Mimari kısıtlamalar ve mevcut kullanımın engellenmemesi koşulu, binada sınırlı sayıdaki açıklıkta dolgu duvar yapılmasına izin vermektedir. Bu nedenle bazı açıklıkları dolgu duvarla doldurulmuş deneylerin yapılması önem kazanmıştır. Bu deneysel araştırmada, bu amaca yönelik iki katlı, üç açıklıklı, yaklaşık 1/3 ölçekte bir çerçeve üretilmiştir. Sözü edilen çerçevede, ülkemizdeki binalarda sık rastlanan kusurların olmasına özen gösterilmiştir (yetersiz yanal rijitlik, düşük beton dayanımı, yetersiz sargı donatısı ve kat düzeyinde bindirmeli ekler). İmal edilen çerçeve, depremi benzeştiren tekrarlanır tersinir yükler altında önemli hasar gözleninceye kadar yüklenmiştir. Daha sonra çerçevenin orta gözü, betonarme bir duvarla doldurulmuş ve oluşan deney elemanı aynı tür yükler altında test edilmiştir. Araştırmanın temel amacı, yatay yük çeşitli aşamalarda, duvar ve çerçeve kolonları arasındaki dağılımım incelemek olduğundan, çerçeve kolonlarının tabanındaki eksenel kuvvet, kesme ve momenti ölçmek üzere özel kuvvet ölçerler geliştirilmiş ve imal edilmiştir. Deney sonuçlarının değerlendirilmesiyle elemanların, dayanım, rijitlik, enerji tüketme ve göreli ötelenme özellikleri irdelenmiştir. Analitik kısımda ise yapı, limit analizi kullanılarak çözülmüş ve paket programlarla modellenmiştir. Hesaplanan değerler deneysel verilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A large number of reinforced concrete buildings damaged in recent earthquakes required extensive amounts of strengthening as well as repairing. In recent earthquakes in Turkey it has been realized that inadequate lateral stiffness is one of the major causes of damage in reinforced concrete buildings. Many approaches and techniques have been developed and applied in the past thirty years to strengthen the existing structures. The simplest and the most effective way of improving the behavior of such buildings, where unsatisfactory seismic behavior is inherent in the system, is to provide an adequate number of structural walls. Such walls not only increase the lateral stiffness significantly, but also relieve the existing frames from the lateral loads. The main objective of this research was to investigate the behavior and strength of reinforced concrete infilled frames (cast-in-place reinforced concrete panels) that are commonly used in Turkey for seismic strengthening. Most of the experimental research in this area was restricted to one-bay, one-story or two-story frames where very significant improvements in strength and stiffness were observed due to the addition of infill walls. However this is not the case for a retrofitted structure in which only a few bays will be infilled. Therefore, a test set-up for a multi-bay, multi- 111 story specimen was developed in which only one bay would be infilled. This specimen was tested in a vertical position under reversed cyclic lateral loads. The test specimen was a three-bay, two story frame. The frame was detailed and built to have the deficiencies common to the buildings in Turkey (low concrete strength, inadequate lateral stiffness, inadequate confinement, lapped splices at floor levels etc.). The test frame could be considered to be 1/3 scale of a prototype building. The reinforced concrete infill was introduced to the middle bay, after damaging the bare frame under reversed cyclic lateral loads. The specimen with the infill was tested to failure under reversed cyclic lateral loads. Since the main objective of the test program was to observe the contribution of the frame columns to the lateral load resistance, two special transducers were designed and manufactured to measure the axial force, shear and moment the base of frame columns. Analytical tools were used to predict the behavior of the test specimen. Strength, stiffness, energy dissipation and story drifts of the test specimens were examined by evaluating the test results. In the analytical part of the study, the simulation of reinforced concrete infills by means of limit analysis and computer programs were studied; and the calculated values were compared with the experimental results.