Analysis of genetic relationships among prennial and annual cicer species growing in Turkey using allozyme and DNA polymorphisms
Türkiye'de yetişen prennial ve annual cicer türleri arasındaki genetik ilişkilerin allozim ve DNA polimorfizmleri ile analizi
  1. Tez No: 116533
  2. Yazar: MEHMET ALİ SÜDÜPAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: C/cer, Baklagil, Nohut, Yabani nohut, Allozim, RAPD, Varyasyon, Genetik ilişki, Öbeklendirme analizi, Temel koordinatlar analizi, Cicer, Legume, Chickpea, Allozyme, RAPD, Variation, Genetic relationship, Cluster analysis, Principle coordinate analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE YETİŞEN PERENNİALVE ANNUAL Cicer TÜRLERİ ARASINDAKİ GENETİK İLİŞKİLERİN ALLOZİM VE DNA POLİMORFİZMLERİ İLE ANALİZİ Südüpak, Mehmet Ali Doktora, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aykut KENCE Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Musa DOĞAN Haziran 2001, 121 sayfa Annual Cicer türleri arasındaki genetik ilişkiler bu güne kadar değişik teknikler ile araştırılmıştır. Bu çalışmada ise allozimler ve rasgele çoğaltım (randomly amplified) ile elde edilen polimorfik DNA fragmentleri kullanılarak Türkiye'de yayılış gösteren perennial ve annual Cicer türleri arasındaki genetik ilişkiler çalışılmıştır.VII Dört perennial ve altı annual C/cer türünü temsil eden yabani ve kültür nohutu aksesyonunda yedi enzim sistemi kullanılarak muhtemel 12 lokusta allozim varyasyonu taranmıştır. Bazı perennial türlerde tür içi varyabilite dikkate değer oranda yüksek olduğu tespit edilmesine rağmen çalışılan annual türlerde allozim varyasyonu nispeten düşük bulunmuştur. Diğer taraftan türler arası allozim varyasyonunun oldukça yaygın olduğu ve hatta C/cer türlerinin belirli lokuslardaki aileler ile ayırt edilmelerinin mümkün olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında tek ve çok yıllık türlerin bir çok lokusta grup olarak farklı allellere sahip oldukları gözlenmiştir. Aksesyonlar arası genetik mesafe katsayıları kullanılarak yapılan öbeklendirme analizleri (cluster analizi) C/cer türlerinin iki guruba ayrıldıklarını göstermiştir. Bu guruplardan birinde üç perennial tür (C. montbretii, C. isauricum ve C. anatolicum) birlikte gruplanırken, bir perennial tür {C. incisum) ve altı annual tür (C. pinnatiffdum, C. Judaicum, C. bijugum, C. echinospermum, C. reticulatum ve C. arietinum) diğer grubu oluşturmuştur. Elde edilen bu gruplama, çalışılan perennial türlerden annual türlere en yakın türün C. incisum olduğunu ve daha önceki çalışmalar ile uyumlu olarakta kültür nohutuna en yakın annual türün C. reticulatum olduğu göstermektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde, kültür nohutu aksesyonları ile C. Reticulatum ve C. echinospermum aksesyonlarının birlikte gruplanması ve bunların Türkiye'ninVIII güney doğusunda yayılış göstermeleri; kültür nohutunun bu yabani türlerden evrimi ve bu bölgenin nohutun orijin merkezi olduğu görüşü ile uyum içindedir Aynı C/cer koleksiyonundan seçilen 43 aksesyon kullanılarak aksesyonlar ve türler arası ilişkiler RAPD markırları ile çalışıldı. C/cer türlerinde genomik DNA yi yinelenebilir olarak çoğaltan yedi 10 mer oligonükleotit primeri ile C/cer aksesyonlarında RAPD varyasyonu tarandı. Tespit edilen 95 jel pozisyonundaki çoğaltım ürünlerinin değerlendirilmesi ile hazırlanan data matrisi kullanılarak aksesyonlar için öbeklendirme analizi yapıldı. Genel olarak, RAPD ler ile yapılan öbeklendirmenin allozimle ile yapılan öbeklendirmeye paralel olduğu gözlenmiştir. RAPD analizide allozim çalışması gibi C. İncisum'un annuallara en yakın perennial tür olduğunu ve C. reticulatumun kültür nohutuna en yakın annual tür olduğunu göstermiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde, RAPD markırlarının C/cer genusunda varyasyon ve türler arası ilişkileri belirlemede informatif bir teknik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF GENETIC RELATIONSHIPS AMONG PERENNIAL AND ANNUAL Cicer SPECIES GROWING IN TURKEY USING ALLOZYME AND DNA POLYMORPHIMS Südüpak, Mehmet Ali Ph.D., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Aykut KENCE Co-supervisor: Prof. Dr. Musa DO?AN June 2001, 121 pages Genetic relationships among annual Cicer species have been studied using various approaches. In this study, enzyme and Randomly Amplified Polymorphic DNA (RAPDs) polymorphisms were used to deduce relationships among annual and perennial species with distribution in Turkey.IV In allozyme analysis, using seven enzyme systems at 12 putative loci allozyme variation was surveyed in wild and cultivated Cicer accessions representing four perennial and six annual species. While variation within species appears to be limited in annuals, relatively high levels observed in some perennials. Generally, allozyme variation was common among species and many of the species could be differentiated on the basis of allozyme they have at the respective loci. Moreover, annuals and perennials as groups had different alleles at many of the loci studied. Genetic distances among accessions were computed from allele frequencies, and by taking averages of pairwise distance coefficients for accessions within each species, pairwise genetic distances for species were estimated. Cluster analysis of distance matrix for species resulted in a dendrogram with two main clusters; one contained three perennial species (C montbretii, C. isauricum and C. anatolicum) and the other had one perennial and six annual species (C. incisum, C. pinnatifidum, C. judaicum, C. bijugum, C. echinospermum, C. reticulatum and C. arietinum). From this grouping, it was apparent that among studied perennial species C. incisum is the closest perennial to the studied annuals, and as in previous studies C. reticulatum was found to be the closest annual to the chickpea. Overall, the close clustering of accessions belonging to two closely related species (C. echinospermum and C. reticulatum) with C. arietinum and their distribution in the southeasternAnatolia is consistent with the idea of the evolution of chickpea from these species, presumably from C. reticulatum, and this region is being the center of origin for chickpea. In RAPD analysis, using seven arbitrary primers selected from the set of 50 depending on their ability to amplify Cicer genomic DNA across all species were used to investigate genetic variation and relationships in same Cicer collection. Surveying RAPD variation in Cicer accessions yielded 95 reproducible RAPD bands (gel positions). The data matrix obtained from RAPD profiles of each accession was used to used to compute genetic distances among accessions according to Nei and Li's formula (1979). Cluster analysis and principle coordinate analysis were carried out to obtain graphical representations of relationships among accessions and species. Generally, the grouping of accessions and species corroborated the grouping obtained in allozyme analysis; C. reticulatum is the closest annual to the chickpea, and C. incisum is the closest perennial to annuals especially to the group containing C. pinnatifidum, C. judaicum, and C. bijugum. However, some differences were apparent. Results from RAPD analysis indicate that DNA polymorphisms could be more suitable and quick means to asses relationships and variation in the genus Cicer.