Prospects for eco-planning approach in rapidly changing coastal areas: The case of Eastern Antalya region
Hızla değişen kıyı bölgelerinde eko-planlama yaklaşımı için açılımlar: Doğu Antalya bölgesi örneği
- Tez No: 116532
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Eko-Planlama, Kıyı Planlaması, Doğu Antalya, Belek, Sürdürülebilir Planlama, Sürdürülebilir Turizm vı, Eco-Planning, Coastal Planning, Eastern Antalya, Belek, Sustainable Planning, Sustainable Tourism iv
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
öz HIZLA DEĞİŞEN KIYI BÖLGELERİNDE EKO-PLANLAMA YAKLAŞIMI İÇİN AÇILIMLAR: DOĞU ANTALYA BÖLGESİ ÖRNEĞİ Kızılgün (Türksoy), F. Ömür Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Işık Eylül 2001, 201 pages Kıyıların bozulması dünya ölçeğinde bir sorundur. Doğal bilimleri ve sosyal bilimler bu sorunları çözmek üzere ortak yeni yaklaşımlar geliştirmeye çalışmaktadırlar. Disiplinler arası bir eylem alanı olarak planlama bu konu ile ilgilidir. Türkiye'nin Doğu Antalya- Belek kıyı bölgesi değerli doğal çevreye sahip gözde bir turizm alanıdır. Birçok planlama çalışmasına karşın, bu bölgede planlamanın sürdürülebilirlik ve adalet ölçütlerinin gerçekleştiğine ve uzun vadede kıyı bozulmasının yaşanmayacağına güven duyulamamaktadır. Bu tez, bölgedeki planlama pratiğinin araçsal niteliğini sergilemektedir, çünkü modern zamanların bir mesleği olan planlama, insan ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken doğaya karşı baskıcı sonuçlar üretmektedir. Uygulamalar sonucunda, doğa ya yokedilmekte veya ehlileştirilerek kontrol altına alınmakta, kendisi için bir değer olarak kavranmamaktadır. Bu anlamda tez, planlama ve doğa arasında karşılıklı iletişime dayalı bir ilişki geliştirme girişimidir. Çalışmada, ekolojik etiğin 'sorumluluk' ve 'yaşamın kutsallığı' ilkeleri esas alınarak doğa adına konuşma tavrı benimsenmiştir. Planlama-doğa ilişkilerinin, planlama belgeleri kullanılarak, farklı düzlemlerde ve farklı kapsamlarda eleştirel bir yaklaşımla incelendiği çalışmada, kıyı mevzuatı, çevre düzeni planlan, plan notlan ve parsel ölçeğinde plan revizyonları, kıyıyla ilgili uzmanlar ve bölge insanlarının değerlendirmeleri ile birlikte irdelenmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki, doğayı koruma iddiasındaki yazılı metinler tutarsızlıklar taşımakta,“koruma/kullanma dengesi”kavramı, daima kullanma yönünde işlemekte, doğanın ifade biçimleri olan tarım alanları, ormanlar ve kumullar sermaye döngüsünün kar arttırıcı mekanizmalarına açık bırakılmaktadır. Bu durum modernist planlamanın doğal işleyişi gereğidir. Parsel düzeyindeki plan değişikliği süreçleri ise, doğal çevrenin yapılı çevreye sessiz-sedasız, ve günlük kurumsal işleyiş içinde vdönüştüğünü sergilemektedir. Tez, sonuç olarak,“Kıyı”nın kara ve denizin etkileşiminde anlam kazandığı farklı bir kavramsallaştırma önermektedir. Bu yaklaşımla geliştirilecek kıyı planlamasının, ekosistem dengesinin sürdürülebilirliğini, doğa ve toplum için adaleti sağlayıcı bir planlamanın kurgulanmasına katkıda bulunabileceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROSPECTS FOR ECO-PLANNING APPROACH IN RAPIDLY CHANGING COASTAL AREAS: THE CASE OF EASTERN ANTALYA REGION Kızügün (Türksoy), F. Ömür Ph. D. Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz Işık September 2001, 201 pages Coastal degradation is a worldwide problem, and natural and social sciences together try to develop new paradigms to deal with it. Planning as an interdisciplinary activity has concerns for this problem. Eastern Antalya-Belek coastal region is a precious natural-cultural environment and a well-known tourism area in Turkey. Despite many planning efforts, it is not certain that sustainability and justice criteria of planning will be achieved in this region in the long run, and that coastal degradation will not occur. The thesis shows instrumentalist character of planning practice in this region, since, as a profession of modern times, its practices usually produces oppressive results for nature. Nature is either annihilated or tamed, but not conceived as a value for itself in planning. Coasts, with their natural and social complexities provide clues for new approaches to incorporate temporality and spatialfty of nature within coastal planning. In this sense, this dissertation is an attempt to develop communicative relations between planning and nature. The study is based on 'responsibility' and 'sanctity of life' principles of ecoethics, and ethical position of“speaking for nature”is adopted. Critical investigation of planning- nature relations is performed at various levels and contexts using coastal legislation, two environmental master plans, and plan notes, together with professionals' and lay peoples' evaluations. The study proves that legislative texts have inconsistencies in their claims to protect nature. The concept of“protection/use balance”always work on behalf of 'use' side. Moreover, the concept of 'protection' itself justifies exploitation of natural values. Analyses of land-use plans, and plan notes conclude that agricultural areas, forests, and dunes are open to profit maximization mechanisms of capital circulation. They are likely to convert into built-up or tamed open spaces, which is not unusual within modernist planning. inPlan revisions at parcel level show that natural environment transforms into built environment silently through daily institutional mechanisms. The thesis concludes with a new conceptualization of 'the coast', which may help to construe coastal planning on a different basis, providing sustainabiliiy and justice for both nature and society.