Thermal loading effects on CFRP composites
Termal yüklemenin karbon elyaf ile güçlendirilmiş kompozit malzemelere etkileri
- Tez No: 116548
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polymer matrix composite, thermal loading, moisture absorption, service life IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz TERMAL YÜKLEMENİN KARBON ELYAF İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KOMPOZİT MALZEMELERE ETKİLERİ DARA, Besim Gökçe Doktora, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Alpay ANKARA Ocak 2001, 116 sayfa Bu tez havacılık ve uzay sanayiinde kullanılan sürekli elyaf ile güçlendirilmiş epoksi matrisli kompozit malzemeler üzerinde termal yüklemelerin etkilerini araştırmaktadır. Termal yüklemelerin malzemenin nem soğurma davranımına olan etkileri de araştırılmıştır. Neme doyurulmuş numuneler 200 ile 350C aralığında sıcaklıklara 5 ile 30 dakika zaman aralığında maruz bırakıldıktan sonra basma ve katlar arası kayma direnci testleri; yapıştırıcılı bağlantılı numunelere ise tek taraflı kesme direnci testleri gerçekleştirilmiştir. Termal yükleme sonrası malzemenin matris etken özelliklerinde ve nem soğurma özelliklerinde büyük değişiklikler gözlemlenmiştir. Termal yükleme sonrası oluşan yaygın katlar arası ayrılma bu davranım değişikliklerinin ana nedeni olarak belirlenmiştir. Termal yükleme sonrası malzemenin nem soğurma davranımının tahminine yönelik yan ampirik bir yöntem önerilmektedir. Bunun yanında ısı etkisi ile kimyasalbozunmaya uğrayan, neme doymuş, polimer matrisli bir kompozit malzeme için enerji dengesine dayalı sıcaklık dağılımı hesap yöntemi de çalışmada yer almaktadır. Çalışmanın en belirgin çıkarımı havacılık endüstrisinde kullanılan karbon elyaf ile güçlendirilmiş polimer matrisli kompozit malzemelerin servis ömrünü belirlemede çok önem taşıyacak termal yüklemeye bağlı olarak malzemenin nem soğurma davranımındaki değişikliğin belirlenmesidir. Anahtar kelimeler : Polimer matrisli kompozit, termal yükleme, nem soğurma vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL LOADING EFFECTS ON CFRP COMPOSITES DARA, Besim Gökçe Ph.D. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA January 2001, 116 pages This thesis investigates the effects of thermal loading on epoxy matrix continuous fiber reinforced laminated composites used in aerospace industry. The effect of thermal loading to moisture absorption behavior of the material was also investigated. Moisture saturated specimens exposed to temperatures in the range of 200 to 350°C for exposure times of 5 to 30 minutes were tested for compression, interlaminar shear strength and adhesively bonded specimens for single lap shear strength. The matrix dominated mechanical properties and moisture absorption behavior of the material were found to change extensively after thermal loading. Excessive delamination after thermal loading was identified as the main cause for this behavior change. A semi-empirical model for the estimation of the moisture take up behavior after thermal loading is proposed together with a thermal energy balance calculation for the chemically decomposing, moisture saturated polymer matrix composite. The theoretical calculations supported by experimental results affirm the behaviour change due to thermal loading. The most prominent outcome of the investigation is iiithe change in moisture absorption behaviour due to thermal loading which is especially decisive in service life determination of CFRP components and structures utilised in aerospace industry.