Settlement behaviour of a model footing on floating sand columns
Yüzer kum kolonlar üzerinde yer alan bir model temelin oturma davranışı
- Tez No: 116547
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin İyileştirmesi, Kum Kolon, Yüzer, Oturma. Oturma Azaltma Oranı, Gerilme Konsantrasyon Oranı vı, Ground Improvement, Sand Column, Floating, Settlement, Settlement Reduction Ratio, Stress Concentration Ratio IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
öz YÜZER KUM KOLONLAR ÜZERİNDE YER ALAN BİR MODEL TEMELİN OTURMA DAVRANIŞI AKDOĞAN, Mutlu Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan EROL Ocak 2001, 216 sayfa Teori ve deneysel metodlarda son yıllarda olan gelişmelere rağmen yüzer kum/taş kolon konusu yazında çok nadir olup iyileştirme davranışları üzerinde hala açık olmayan ve süregelen tartışmalar bulunmaktadır. Sınırlı kalınlıkta yumuşak bir kil zemin üzerine oturan, farklı boylardaki kum kolonlar ile güçlendirilmiş bir model kare temelin yük-oturma davranışı laboratuvar şartlarında incelenmiştir. Bir deney düzeneği tasarlanmış; doygun zemin numuneleri kaolin tipi kilden drenaj sız kayma dayanımı cu = 20 kPa olacak şekilde hazırlanmıştır. Küçük oturma plakalarına bağlı ibreli geyçler güçlendirilmiş zemin boyunca oluşan oturmaları ölçmek için kullanılmıştır. Kum kolon alanı içinde ve altındaki oturma iyileşmeleri, gerilme konsantrasyon oranının farklı kum kolon boylan ile değişimi, kum kolon alanı altındaki ortalama düşey gerilmelerin durumu ile boy/çap ve alan yer değiştirme oranlarının güçlendirilmiş zeminin oturmasına olan etkileri araştırılmıştır.Yüzer kum kolonların hem güçlendirilmiş kil alanı hem de kum kolonların altında kalan alanda oturmaları azalttığı bulunmuştur. Yüzer kolonların altında güçlendirilmemiş zemindeki oturma azalması kayda değer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SETTLEMENT BEHAVIOUR OF A MODEL FOOTING ON FLOATING SAND COLUMNS AKDO?AN, Mutlu Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Orhan EROL January 2001, 216 pages Despite the developments in the theory and experimental methods in the last decades, floating sand/stone column subject is very scarce in the literature and there are still unclear and foregoing arguments about their reinforcing behaviour. The load-settlement behaviour of a model square footing reinforced with sand columns having variable lengths on a soft clay soil of finite thickness was investigated through a set-up in the laboratory conditions. An experimental set-up was designed. Saturated soil samples were prepared from kaolinite type of clay with an undrained shear strength of cu = 20 kPa. Dial gauges connected to mini-plates were used to measure the settlements along the depth of the reinforced clay. Settlement improvements within and under the sand column area, variation of stress concentration ratio for different column lengths, the mean vertical stresses under the sand column area and the effects of length/diameter and area replacement ratios to the settlement response of the reinforced soil were investigated. mIt has been found that, the presence of floating sand columns reduce the settlements in the reinforced clay zone as well as in the zone underneath the sand columns. The amount of settlement reduction in the unreinforced zone underneath the floating columns was found significant.