Yüksek binaların deprem etkilerine karşı yalıtımı
Isolation of high buildings against to the earthquake effects
- Tez No: 116604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CALAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pasif Kontrol, Aktif Kontrol, Yüksek Bina, Dinamik Analiz
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK BİNALARIN DEPREM EMLERİNE KAMŞI YALITIMI Ender ESER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2002, sayfa : 94 Bu çalışmada, yapılan deprem yer hareketinin yıkıcı etkilerine karşı yalıtmak için geliştirilen kontrol sistemleri incelenmektedir. Kontrol sistemleri pasif ve aktif kontrol sistemleri olarak iki başlık altında incelenmektedir. Taban izolasyon sistemleri pasif kontrol sistemleri kategorisine girmektedir. Pasif kontrol sistemlerinde bir dış güç kaynağına ihtiyaç olmamaktadır. Yapı hareketine tepki olarak pasif kontrol elemanlarında, kuvvetler oluşur. Aktif kontrol sistemlerinde önceden belirlenmiş bir usulle yapıya kuvvetler uygulayan tahrik elemanını/elemanlarını kontrol eden bir dış güç ünitesine gereksinim vardır. Bu kuvvetler yapıya hem enerji vermek ve hem de yapıdaki enerjiyi yutmak için kullanılabilir. Aktif ve pasif kontrol sistemlerinin etkinlikleri, sayısal örnek olarak seçilen altı katlı binanın kontrollü ve kontrolsüz çözümleri karşılaştırılarak irdelenmiştir. Pasif kontrollü binanın çözümleri için ANSYS paket programı kullanılmıştır. Aktif kontrollü binanın çözümleri ise MATLAB ortamında yazılan bir bilgisayar programı ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT Master Thesis ISOLATION OF HIGH BUILDINGS AGAINST TO THE EARTHQUAKE EFFECTS Emder ESEM Firat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering 2002, page : 94 In this study, the control systems which are developed to isolate structures against to the destructive effects of earthquake ground motions have studied. The control systems are presented in two titles as passive and active control systems. The base isolation systems can be considered in the category of the passive control systems. A passive control system does not require an external power source. Passive control devices impart forces thatare developed in_ response to the motionof the structure. An active- control system is one in which an external source powers control actuator that apply forces to the structure in a prescribed manner. These forces can be used to both add and dissipate energy in the structure. The effectiveness of the passive and active control systems are investigated by comparing of the solution of the six story building, selected as example building, with controlled and uncontrolled. ANSYS software is used for the solution of the passive controlled building, while a computer program coded in MATLAB language is used for those of the active controlled systems. Key Wordss Passive Control, Active Control, High Building, Dynamic Analysis.