Lineer olmayan uzay kafes sistemlerin bulanık mantık yöntemi ile optimizasyonu
Optimization of the nonlinear space truss systems by fuzzy logic method
  1. Tez No: 116682
  2. Yazar: ÖMER KELEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ÜLKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzzy logic, Nonlinear analysis, Space truss systems, Optimization
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
I ÖZET DOKTORA TEZİ LİNEER OLMAYAN UZAY KAFES sistemlerin BULANIK MANTIK YÖNTEMİ İLE OPTİMİZAS YONU ÖmerKELEŞOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 68 Bu çalışmada, bulanık kümeler kullanılarak lineer olmayan uzay kafes sistemlerin çok amaçlı optimizasyonu yapılmıştır. Bunun için X formülasyonu uygulanmıştır. Kafes sistemlerin analizinde ANSYS paket programı kullanılmıştır. Çok amaçlı bulanık optimizasyon tekniğinin algoritması ANSYS parametrik boyutlandırma dili ile yazılmıştır. Geliştirilen algoritmanın uygulanabilirliği;, Rao'nun makalesindeki üç çubuklu düzlem kafes sistemin çözümü ile gösterilmiştir. Boyutlandırma probleminin formülasyonunda amaç fonksiyonu olarak minimum ağırlık ve minimum deplasmanlar gözönüne alınmıştır. Anahtar Kelimeler : Bulanık mantık, Lineer olamayan analiz, Uzay kafes sistemleri, Optimizasyon.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT PhD Thesis OPTIMIZATION OF THE NONLINEAR SPACE TRUSS SYSTEMS BY FUZZY LOGIC METHOD ÖmerKELEŞO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 2002, Page : 68 In this study nonlinear space trusses systems were design optimized by using fuzzy sets. For this aim X formulation was applied. The analysis of the space truss system is made with ANSYS packet program. The algorithm of multiobjective fuzzy optimization techniques was formed with ANSYS parametric dimensioning language. The applicability of the algorithm developed was shown with the solution of 3-bar plane truss system in Rao's paper. In the formulation of the dimensioning problem, weight and minimum displacement were considered as the objective function.