Cybercodification and invisible documentation of the population
Nüfusun siberkodlanması ve gizli dokümantasyonu
- Tez No: 116696
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENNETH BARR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İktidar, birey, denetim, kontrol toplumu, teknoloji, yönetimsellik, Power, the individual, surveillance, societies of control, technology, governmentality
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz NÜFUSUN SİBERKODLANMASI VE GİZLİ DOKÜMANTASYONU Topal, Çağatay Yüksek Lisans, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kenneth Barr Haziran 2002, 169 sayfa Bu çalışmanın amacı iktidar ve birey arasındaki gerilimli ilişkiyi incelemektir. İktidar ve birey birbirlerini karşılıklı olarak üreten kurumlar olarak tarih sahnesine çıkarlar. Bu üretim ilişkisinde baskın olan güç iktidardır. İktidar, bireyi denetim teknikleri vasıtasıyla sürekli bir kontrole tabi tutarak üretim sürecine dahil etmeye çalışır. İktidarın uyguladığı denetim teknikleri günümüzde hiç olmadığı kadar etkili bir hal almıştır. Kapitalist iktidar küresel bir karakter kazanmış, tarihte ilk defa kendini kendi olarak deneyimleme şansına kavuşmuştur. Deleuze tarihin bu dönemini kontrol toplumlarının çağı olarak adlandırır. Kontrol toplumlarında birey çeşitli ve farklı birçok disiplin kurumu tarafından aynı anda kurulur. Bu toplumlarda iktidar bireyi kontrol etmek için ağırlıklı olarak bilgi ve iletişim teknolojilerindenyararlanır. Nüfus kayıt sistemlerinin bu teknolojiler içinde önemli bir yeri vardır. Bu sistemler iktidarın bireyi sürekli izleyebilmesi ve üretim sürecine dahil edebilmesi açısından oldukça etkili iktidar araçlarıdır. Nüfus kayıt sistemleri küresel iktidar ağlarının bir parçasıdır ve vatandaşlığın kavramsal kurulutuna dodrudan etkide bulunurlar. Türkiye'de uygulanmaya calytylan MERNİS -Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi- nüfus kayit sistemlerine örnek teşkil edebilecek bir yapılanmayı işaret eder. MERNİS kontrol toplumlarının rasyonalitesine uygun olarak ulusal çapta örgütlenmiş bir denetim mekanizması olarak ele alınabilir. Bu gerçeğe rağmen MERNİS'in verimli çalıştığı iddia edilemez. MERNIS'in işletilmesinde açık bir rasyonalite eksikliği göze çarpmaktadır. Türk devleti MERNİS'in günümüz tarihsel bağlamındaki etkisini kavrayamamakta ve MERNIS'e gereken önemi vermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CYBERCODIFICATION AND INVISIBLE DOCUMENTATION OF THE POPULATION Topal, Çağatay M. Sc, Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kenneth Barr June 2002, 169 pages In this study, I am examining the troublesome relation between power and the individual. Power and the individual are mutually productive entities. Yet, power emerges as the predominant figure. Power tries to put the individual under a continuous control to include the individual in the production process via surveillance techniques. Surveillance is more effective in today's world than ever before. Capitalist power gains a global character and it experiences itself as itself for the first time in history. Deleuze calls this stage the era of societies of control. In societies of control, the individual is constituted by various and differentdisciplinary institutions at the very same time. Power benefits from information and communication technologies to control the individual in the contemporary era. Population registration systems are significant in this account. They are the principal tools of today's power to keep a continuous eye over the individual and to comprise him in the production process. Every population registration system is a part of the global power dynamics and it influences the construction of citizenship. In Turkey, MERNIS -the Central Population Administrative System- can be regarded as an example of this kind of system. MERNIS may be considered as a nation-wide surveillance mechanism. It is an exercise of power that is compatible with the contemporary rationale of control societies. Nevertheless, it does not work as expected. There is a considerable lack of rationality in the functioning of MERNIS. In the final analysis, the Turkish State has not adequately understood the significance of MERNIS both nationally and globally.