Pactors affecting the relations between public and police in Ankara
Ankara'da halk ve polis arasındaki ilişkileri etkileyen faktörler
  1. Tez No: 116697
  2. Yazar: MUHİTTİN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Suç, Halk ve Polis-Halk İlişkileri. vı, Police, Crime, Public, and Police-Public Relations. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
ANKARA'DA HALK VE POLİS ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Karakaya, Muhittin Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan Mutlu Eylül 2002, 304 sayfa Bu tezin amacı, Türk vatandaşlarının polisle işbirliği yapma arzularını etkileyen faktörlerin incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Halkın polis hakkındaki düşünceleri, değer yargıları, ve çeşitli olaylar karşısında polise yönelik tutum ve davranışları bizzat kendilerinin bilgilerinden ve tecrübelerinden elde edilmiştir. Bu amaçla, Ankara'nın çeşitli bölgelerinde ikamet eden, farklı sosyo-kültürel kimliğe sahip 700 kişi üzerinde yapılan anket yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, aynı konuda çeşitli Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Uzak Doğu ülkelerinde yapılan bilimsel araştırmalar incelenmiştir. Halkın polisle işbirliği yapma istek ve tutumlarının bağımlı ve bağımsız değişkenleri vardır. Bu araştırma, politik, suçla ilgili, polisle ilgili, ve toplumla ilgili faktörlerden oluşan bağımsız değişkenleri incelemektedir. Bu bağlamda, genel olarak polislik kavramı üzerinde durulduktan sonra, polislerin ana görevlerinin ne olduğu, polislerin ve bu hizmetin sunulduğu toplumun bunları nasıl algıladığı tartışılmıştır. Ayrıca, Türk Polis Teşkilatının tarihi gelişimi,Türkiye'de ilk modern polis teşkilatının kuruluşu, polisin teşkilat yapısı ve teşkilattaki gelişme ve değişmeler kronolojik olarak anlatılmıştır. Geçmişten günümüze polis kültürlerinden de kısaca bahsedilmiştir. Polis davranışlarının vatandaşın sahip olduğu polis imajı üzerine etkisiyle birlikte bu imajında polis halk ilişkilerine yapmış olduğu olumlu ve olumsuz etkilere de değinilmiştir. Analizler SPSS 11.0 programı kullanılarak“mean”sonuçları ve“regresyon katsayıları”ayrı ayrı karşılaştırılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS AFFECTING THE RELATIONS BETWEEN PUBLIC AND POLICE IN ANKARA Karakaya, Muhittin Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Kayhan Mutlu September 2002, 304 pages The purpose of this study is to examine main factors associated with the cooperative attitude of the public towards the police. Police relations with the public are one of the most critical social concerns in Turkey and elsewhere. It is often argued that such relationships are shaped by a conjunction of political, socio-economic, cultural and personal factors in society. Therefore the nature of police-public relations has political, sociological, economic, anthropological, and psychological attributes. Most societies have their own characteristics of the social control mechanisms, which influence the nature of police-public relations. Some previous cross-national studies indicate that nations with low crime levels, like the Turkish, have strong informal social control mechanisms outside formal criminal justice systems. These informal control mechanisms are especially effective in maintaining, preserving and transmitting shared values. Such nations place a strong emphasis on citizen involvement in the criminal justice system and are characterized by a high degree of social integration. mThis study attempts to examine factors involving police-public relations in Turkey through the perceptions of the people in Ankara. The significance of the research is that it may provide us with the knowledge of the variables associated with police- citizen interaction as it affects the goal of effective policing. I am interested in the bivariate relationships of the dependent variables with the independent variables. SPSS 11.0 is used to perform statistical analyses to obtain descriptive statistics and test the differences between the mean scores and regression coefficients. Homogeneity of variance test is applied to check the equal homogeneity assumption required for ANOVA.