Resettlement of Balkan refugeesin İzmir during the late Ottoman period: A Survey on the urban and architectural properties of the planned district of Değirmendağı
Osmanlının Geç Döneminde Balkan göçmenlerinin İzmir kentine yerleştirilmeleri: Planlı Değirmendağı bölgesinin kentsel ve mimari özellikleri üstüne bir araştırma
  1. Tez No: 116743
  2. Yazar: ARZU TEMİZSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Değirmendağı, Immigration, Izmir, Planned Settlement, Urban Development, 19* Century Ottoman Period
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tezin başlıca amacı, geç dönem Osmanlı'da kentsel gelişim üstüne yapılmış düzenlemelerin uygulamalarının izini sürerek, İzmir Değirmendağı'nı planlı bir göçmen yerleşim bölgesi olarak sunmaktır. Söz konusu amaç için, bölgenin kentleşme örgüleri ile mimari nitelikleri, İzmir'in fiziksel, yapısal, ve yönetsel bakımdan geçirdiği dönüşümler bağlanımda çalışılıyor. Kentin kentsel dokusundaki değişikliklere ilişkin daha derin bir kavrayış edinmek amacıyla, dikkatli bir araştırma gerektiren göç sorunu, kıyı kentlerinin hızlı gelişimi - batı ülkeleriyle ticaret ilişkilerinin gelişmesi nedeniyle - ile bunların Osmanlı İmparatorluğunda yaşanan yönetsel dönüşüm üstündeki etkisi ortaya seriliyor. Değirmendağı'nın planlı bir göçmen bölgesi olduğu savım öne sürerken,“nüfus istatistikleri”ile“yerel yönetimlerin imar kayıtlan”,“kadastro haritaları”ile“1865-1905 dönemini kapsayan Osmanlı göç kayıtlan”irdeleniyor. Yapı malzemelerinin, mimari planların ve sokak ağlarının birtakım temel bozulmalar olmaksızın günümüzde hâlâ olduğu gibi duruyor olması gerçeği, savı salt tarihsel kaynaklara bağımlı olmaktan uzak tutuyor. Anahtar sözcükler. Değirmendağı, Göç, İzmir, Kentsel Gelişim, Planlı Yerleşim, 19. Yüzyıl Osmanlı Dönemi,
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this thesis is to study Değirmendağı district in Izmir as a planned refugees' settlement, tracing the embodiment of regulations in urban development during the late Ottoman period. For this purpose, the urbanization patterns and architectural properties of the district are examined within the context of physical, structural and administrative transformation of Izmir. In order to pursue a deeper understanding of the changes concerning the urban fabric of the city; the demanding problem of immigration, rapid growth of coastal cities - due to the developing trade relationships with western countries - and their impact on the administrative transformation in Ottoman Empire are introduced. While putting forward the argument that Değirmendağı is a planned settlement district for refugees,“population statistics”and“building records of local administrations,”“cadastral plans,”and“Ottoman immigration records of 1856-1905”period are scrutinized. The fact that construction materials, architectural plans, and the network of streets are still existent without substantial deteriorations keeps the argument away from being solely dependent on historical sources. The study of the typological properties and building technics illustrates that local know-how and craftsmenship were used in the construction of the refugee houses in Değirmendağı, in conformity with the architectural styles of late 19* century in îzmir.