The Image of the 'ideal home'/modern house in popular magazines during the post world war two period in Turkey
İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye'de popüler dergilerde 'ideal yuva'/modern ev imajı
  1. Tez No: 116742
  2. Yazar: ŞEBNEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ERGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye mimarlığı, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönem, modernleşme, tüketim kültürü, popüler dergiler, modern ev, ideal yuva. VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
öz İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRKİYE'DE POPÜLER DERGİLERDE“İDEAL YUVA^/MODERN EV İMAJI YILDIZ, Şebnem Yüksek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Elvan Altan ERGUT Yardımcı Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Berin F. Gür Eylül 2002, 166 sayfa Bu çalışma, îkinci Dünya Savaşı sonlarından 1950'li yılların ortalarına kadar olan dönemde, Türkiye'deki popüler dergilerin, ”ideal yuva“ imajını kurmaktaki rolünü analiz etmektedir. Türkiye için savaş sonrası dönem, ülkede belirgin sosyo ekonomik ve politik dönüşümlerin yaşanması açısından özellikle önemlidir. Bu dönüşümler ile birlikte, toplumsal hayatta tüketim değerlerinin hakimiyeti artmış ve kitlesel beğeniler Türk toplumu için tayin edici bir güç haline gelmeye başlamıştır. Bu nedenle de, moda olan zevkleri ve yaşam stillerini topluma sunarak, kitlesel tüketimiteşvik eden ve yaygınlaştıran vasıtalar olmaları sebebi ile, popüler dergiler çalışmanın odak noktasını teşkil etmektedir. Çalışmanın başlangıcında, önemine değinilen sosyo-ekonomik ve politik dönüşümleri ve bunların inşa edilen çevreye yansımalarını daha iyi anlayabilmek için, bu dönüşümlerin içinde geliştiği şartlar incelenmektedir. Buna paralel olarak, şehirli nurusun geneline ait konutların gerçek durumu ve üst sınıfa ait villa tipi ”modern“ konutlar, modern aile kavramı ile birlikte gözden geçirilmektedir. Böylelikle, halkın ”ideal yuva“ imgeleminin nasıl oluştuğunu araştırmak üzere, popüler dergilerdeki evler için sunulan görsel imajlar ve yazık metinler analiz edilmektedir. Bu çalışma, toplumda ”ideal ev“ imgeleminin oluşum süreci ile birlikte, modernleşme söylemine ait temel temaların Türkiye gündeminde belirgin bir yer almaya başladığını belirterek sona ermektedir. Sonuç olarak bu çalışmada, popüler dergilerin toplumun modernleşme sürecindeki rolü belirtilmektedir. Bu anlamda popüler dergiler, sırası ile ”modern yurttaş“ ve ”ideal evlerde“ yaşayacak olan ”modern aile" imajlarını kuran ve yayılmasını sağlayan vasıtalar olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMAGE OF THE“IDEAL HOME'VMODERN HOUSE IN POPULAR MAGAZINES DURING THE POST WORLD WAR TWO PERIOD IN TURKEY YILDIZ, Şebnem M.Art, Department of History of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Elvan Altan ERGUT Co-Supervisor: Inst. Dr. Berin F. GÜR September 2002, 166 pages This study analyzes the role of the Turkish popular magazines in the construction of the image of the ”ideal home" in Turkey from the end of the World War Two until the mid 1950s. The post-war period in Turkey is especially important since significant socio-economic and political transformations were experienced then. Along with these transformations, mass-produced tastes started to become a definitive force for the Turkish society, related with the increasing dominance of consumer values. Connectedly, the focus of analysis is popular magazines, since they are influential tools to facilitate mass-consumption by making the society aware of the current life-styles and tastes. iiiIn order to better understand the significant socıu-c^uuuımv