Turkish associative life in historical context: Implications of medieval akhism for the present Turkish civil society
Türkiye'nin cemiyet hayatına tarihsel bir bakış: Ortaçağ ahiliğinin bugünkü Türk sivil toplumunun gelişimindeki rolü
- Tez No: 116753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYLAN TOKLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dernekler, sivil toplum kuruluşları, sivil toplum, devlet dışı örgütler, aracı gruplar, korporatizm, çoğulculuk, baskı grubu politikaları, loncalar, ahi örgütleri, fütüvvet iv, Voluntary associations, civil society organizations, civil society, non governmental organizations, intermediary groups, corporatism, pluralism, pressure politics, guilds, Akhi organizations, Futuwah in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
oz TÜRKİYE'NİN CEMİYET HAYATINA TARİHSEL BİR BAKIŞ: ORTAÇAĞ AHİLİĞİNİN BUGÜNKÜ TÜRK SİVİL TOPLUMUNUN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ Özdemir, Gökçen Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ceylan Tokluoğlu Aralık 2002, 185 sayfa Bu tezde, Türkiye'deki sivil toplumun bazı güncel problemlerinin teşhisi ve bunların nedenlerinin tarihsel bir bağlamda anlaşılması hedeflenmektedir. Türkiye'de sivil toplum, 1990'larda ilgi çekici bir gelişim gösterdi. Ama bu Batı'ya göre oldukça yeni bir gelişmeydi. Bunun ötesinde, Türkiye'deki gönüllü dernekler, (ya da sivil toplum kuruluşları, STK'lar) politik katılım kapasiteleri açısından, Batı'daki örneklerine göre daha zayıf bir konumdalar. Bu tezde Türk sivil toplum örgütlerinin göreli politik zayıflığının nedenlerini Türk ve Batı tarihindeki cemiyet örneklerinin (Ahi örgütleri ile Ortaçağ Avrupa loncaları) gelişimlerini karşılaştırarak anlamaya çalışacağım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH ASSOCIATIVE LIFE IN HISTORICAL CONTEXT: IMPLICATIONS OF MEDIEVAL AKHISM FOR THE PRESENT TURKISH CIVIL SOCIETY Özdemir, Gökçen M.S., Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ceylan Tokluoğlu December 2002, 185 pages This thesis aims to diagnose some problems of contemporary Turkish civil society and understand their reasons in an historical context. Turkish civil society had an interest-attracting advance in 1990s. However, this was a very recent development with respect to the Western case. Moreover, Turkish voluntary associations (or civil society organizations, CSOs) are relatively weak according to their capacity of political participation when compared to Western CSOs. In this thesis, we will attempt to understand the historical reasons of this relative political weakness of Turkish voluntary associations by analyzing the evolution of their historical prototypes (Akhi organizations) in comparison with their Western counterparts (medieval craft-guilds).