A Critical analysis of crime prevention and policing policy in Turkey
Türkiye'de suçun önlenmesi ve polislik siyasasının eleştirel bir analizi
  1. Tez No: 116752
  2. Yazar: KAZIM SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Polislik, Suç, Suçun Önlenmesi, Suçun Azaltılması. vı, Police, Policing, Crime, Crime Prevention, and Crime Reduction. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
oz TÜRKİYE'DE SUÇUN ÖNLENMESİ VE POLİSLİK SİYASASININ ELEŞTİREL BİR ANALİZİ Seyhan, Kazım Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan Mutlu Ekim 2002, 289 sayfa Bu araştırmada, 'Türk polisi, gelişmiş ülkelerde görülen uygulamalara benzer türde bir suç önleme faaliyeti geliştirip uygulayabilir mi?' sorusu temel problem olarak alınmaktadır. Nicelik ve nitelik araştırması için ikincil analiz, kişisel deneyimler, enformel sohbetler ve anket teknikleri kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki suç önleme çalışmaları teorik ve pratik bakımlardan incelenmekte, suç önleme projelerinin olumlu ve olumsuz taraflarına dikkat çekilmektedir. Etkin bir polis suç önleme faaliyetinin temel engelleri belirlenip tartışılmakta, suç önleme faaliyeti ile görevlendirilen uzman polis birimlerinin rollerini çevreleyen zorluklara vurgu yapılmaktadır. Türkiye'de yeni bir polislik anlayışına ihtiyaç olduğu, mevcut zihniyetin değişmesi gerektiği, bu devasa işin gerçekleşmesinin ancak hizmet yönelimli polislik projeleriyle kolaylaştırılabileceği savunulmaktadır. Türkiye'nin mevcut iktisadi, siyasi ve sosyal bağlamlarının, etkin suç önleme projeleri için uygun olmadığı iddia olunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde uygulanan ve olumlu sonuçlar üreten projelerin Türkiye'de benzer sonuçları doğurmayabileceği,ortalama bir polis âmir veya memurunun, etkin suç önleme projelerini yürütmek için gerekli becerilere sahip olmadığı kanaatine varılmaktadır. Suç önleme faaliyetlerini suç problemini çözme hususunda uygun bir araç olarak görüp görmedikleri konusundaki tutumlarını ölçmek amacıyla, büyük çoğunluğu Ankara'da görev yapan, her rütbeden toplam 290 polis âmir ve memurlarına bir anket çalışması uygulanmaktadır. İstatistik analizleri, SPSS 11.0 programı kullanılarak 'ortalama' (mean) sonuçlar ve 'regresyon katsayıları' ayrı ayrı karşılaştırılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Deneklerin büyük çoğunluğu, suç önleme faaliyetlerinin başlatılmasını söylem plânında uygun bularak beklentileri haklı çıkarmaktadırlar. Son olarak tez, pek çok yıldırıcı olumsuzluklara rağmen, Türk toplumu ve polisinin gelecekteki iyiliği için, gelişmiş ülkelerdeki suç önleme stratejilerinin Türk polislik uygulamalarına tanıtılmasını, bu amaçla altı polis mıntıkasında pilot projeler yürütülmesini teklif etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL ANALYSIS OF CRIME PREVENTION AND POLICING POLICY IN TURKEY Seyhan, Kazım PhD, Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Kayhan Mutlu October 2002, 289 pages The thesis examines the question 'can Turkish police develop and implement crime prevention work similar to that found in developed countries?' The techniques of secondary analyses, personal experiences, informal talks, and a survey are deployed for a quantitative and qualitative study. Crime prevention in theory and in practice in developed countries, pros and cons of crime prevention schemes are explored. Main obstacles to an effective delivery of police crime prevention work are identified and discussed. Particularly, the difficulties surrounding the role of specialist police crime prevention departments are addressed. The relevance of the western experiences to Turkish police is evaluated. It is argued that in Turkey there is need for a new understanding of policing, and this enormous task can be encouraged by service oriented policing schemes. Current economic, political and social contexts of Turkey are not viewed as suitable for effective crime prevention projects. Adoption of the projects that are applied and achieved positive results in developed countries into Turkish context may not produce similar achievements here. The average Turkish police officer is not thought to possess necessary skills to carry out effective crime prevention projects. inA questionnaire is applied to 290 members of Turkish police organization from all ranks, most of whom work in Ankara, to find out the attitudes of members of the police towards crime prevention work as an appropriate way in dealing with the problem of crime. The study is interested in the bivariate relationships of the dependent variable with the independent variables. SPSS 11.0 is used to perform statistical analyses and test the differences between the mean scores and regression coefficients separately. Overall, the survey finds out that Turkish police have positive attitudes towards the appropriateness of police crime prevention work in Turkey to deal with crime problem, a result that is only to be expected given the common view that everyone will agree in crime prevention in rhetoric. Finally, despite a number of discouraging facts and figures, the thesis makes recommendations, for the future betterment of Turkish society and of Turkish police organization, to introduce crime prevention strategies in developed countries to Turkish policing practice. To that end, pilot schemes ought to be developed and implemented in six police areas in the immediate future.