İzole fare fundusunun elektriksel saha stimulasyonuna verdiği cevaplar üzerinde bazı proton pompası inhibitörlerinin etkisi
The Effects of some proton pump inhibitors on the responses of the isolated mouse fundus to electrical field stimulation
  1. Tez No: 117998
  2. Yazar: H. SİNEM GÖKTÜRK (BÜYÜKNACAR)
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMİL GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fare mide fundusu, Kalsiyum kanalları, Lansoprazol, Omeprazol, Proton pompası, Calcium channels, Lansoprazole, Mouse gastric fundus, Omeprazole, Proton pump XI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET İzole Fare Fundusunun Elektriksel Saha Stimulasyonuna Verdiği Cevaplar Üzerinde Bazı Proton Pompası İnhibitörlerinin Etkisi Çalışmamızda, proton pompası inhibitörü olan omeprazol ve lansoprazol'ün izole fare mide fundus şeritleri üzerindeki etkileri araştırıldı. Omeprazol ve lansoprazol, metakolin ile kastırılmış fare mide fundusunda, doza bağımlı gevşemeler oluşturdu. Ca2+ kanal blokörfi olan verapamil ise omeprazol ve lansoprazole benzer bir gevşemeye sebep oldu. Bu vitamini olan hidroksokobalamin ve fosfodiesteraz İÜ ve IV enzim inhibitörü olan teofilin, omeprazol gevşemelerini anlamlı bir şekilde inhibe ederken, 0 adrenerjik reseptör agonisti izoprenalin, Na+-K* ATP az inhibitörü uvabain ve K* kanal blokörü tetraetilamonyum, bu gevşemeler üzerinde anlamlı bir artışa sebep oldu. Nitrik oksid sentaz inhibitörü Nw-nitro-L-arginin, solubl guanilat siklaz inhibitörü 1 H- [1,2,4] oxadiazolo-[4,3~a] quinoxalin-1-one (ODQ), tiyol gruplarını alkilleyici bir ajan olan etakrinik asit, tiyol içeren ajanlardan 2-merkaptoetanoI ve L-sistein, B adrenerjik reseptör blokörü propranolol, eti reseptör blokörü prazosin, a 2 reseptör blokörü yohimbin, H2 reseptör agonisti dimaprit ve gastrin reseptör antagonist! proglumid, omeprazol gevşemelerini etkilemedi. Ca2+ içeriğinin artırılması veya KC1 içeriğinin düşürülmesi omeprazol tarafından oluşturulan gevşemeler üzerinde bir etki oluşturmadı. Omeprazol, metakolin ve karbakol'un düşük konsantrasyonlarında oluşturduğu kasılmalar üzerinde anlamlı bir azalmaya sebep oldu. Diğer yandan, omeprazol, elektriksel saha stimulasyonu (ESS) ile oluşturulan kasılmaları inhibe ederken metakolin ile aktif tonus verilmiş dokuda ESS'nin neden olduğu gevşeme cevaplarını etkilemedi. Bu bulgular, önceden kastırılmış fare mide fundusu üzerinde, kullanılan proton pompası inhibitörlerinin konsantrasyona bağımlı bir gevşemeye sebep olduğunu ve bu gevşemeye H+-K+ ATPaz inhibisyonu dışında farklı bir mekanizmanın aracılık ettiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Some Proton Pump Inhibitors On The Responses of The Isolated Mouse Fundus To Electrical Field Stimulation In the present study, we investigated the effects of omeprazole and lansoprazole, proton pump inhibitor, on smooth muscle tone in isolated mouse gastric fundus. Omeprazole and lansoprazole, concentration dependently induced relaxation in mouse gastric fundus precontracted with methacholine. Verapamil, Ca2+ channel bloker caused a relaxation similar to omeprazole and lansoprazole. Hydroxocobalamin, Bn vitamin, and theophylline, phosphodiesterase HI and IV enzyme inhibitor, significantly inhibited the relaxations to omeprazole whereas isoprenalin, P-adrenergic receptor agonist; ouabain, Na^K* ATP ase inhibitor; and tetraethylamonium, K* channel bloker caused a significant increment on these relaxations. Nw-nitro-L-arginin, nitric oxide synthase inhibitor; 1 H-[1,2,4J oxadiazo!o~[4,3-a] quinoxalin-1-one (ODQ), soluble guanylate cyclase inhibitor; ethacrynic acid, thiol (SH) alkylating agent; 2-mercaptoethanoI ({3- mercaptoethanol) and L-cysteine, thiol containing agents; propranolol, P adrenergic receptor blocker; prazosin, a,i receptor bloker; yohimbin, az receptor bloker; dimaprit, H2 receptor agonist, and proglumide, gastrin receptor antagonist, did not affect the relaxations induced by omeprazole. Elevating of external Ca2+ content or lowering of external KC1 content had no effect on the relaxations induced by omeprazole. Omeprazole caused a significant decrease on the contractions elicited by low concentration of methacholine and carbachol. On the other hand, omeprazole inhibited the contractions induced by electrical field stimulation (EFS) whereas it did not affect the relaxations to EFS. These findings suggest that omeprazole and lansoprazole cause a concentration-dependent relaxation in precontracted mouse gastric fundus, and this may be mediated by a mechanism(s) other than ff'-K* ATPase inhibition.