Tanı testlerinin performanslarının bilgi kuramı yaklaşımı ile incelenmesi
Evaluation of the performances of diagnostic tests by using information theory approach
- Tez No: 118130
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGUN KARAAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Tanı Testleri, Bilgi Kuramı, Sinir Lifi Analizi, İşlem Karakteristiği Eğrisi, En İyi Kesim Noktası, Diagnostic Tests, information Theory, Nerve Fiber Analysis, Receiver Operating Characteristic Curve, The Best Cut-off Point
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, tanı testlerinin performanslarının en iyi şekilde kullanılabilmesi, karşılaştırılabilmesi ve değerlendirilebilmesi için kullanılan yöntemlerden biri olan Bilgi Kuramı Yaklaşımını tanıtmak ve bir diğer değerlendirme ölçütü olan İşlem Karakteristiği Eğrisi (İKE) Analizi ile karşılaştırmasını yapmaktır. Bu amaçla, uygulamada Glokom tanısında kullanılan 14 ayrı parametre öncelikle Bilgi Kuramı Yaklaşımı ile daha sonra da İşlem Karakteristiği Eğrisi (İKE) Analizi ile değerlendirilerek en iyi parametre ve her bir parametreye ait en iyi kesim noktası bulunmaya çalışılmıştır. Çalışma sonunda görülmüştür ki, testlerin ayırıcılık gücüne göre sıralanışı ve her bir teste ait en iyi kesim noktası yöntemlere göre farklı bulunmuştur. Tanı testleri Bilgi Kuramı Yaklaşımı ile değerlendirildiğinde prevalans değeri de işin içine katılmaktadır. Buna göre, tanı testleri Bilgi Kuramı Yaklaşımı ile daha ayrıntılı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce the concept of Information Theory in the evaluation and comparison of diagnostic test performances, and to discuss the benefits of this approach with traditional Receiver Operating Characteristic Curve Analysis which is more commonly used method. The data on which this study is based, are related to 14 different parameter results of in the Ophthalmology Department of Hacettepe University Faculty of Meddicine. These data are first analyzed by using information theory approach and then by ROC Analysis, in order to find the best parameter, which is defined as the parameter with the highest discriminatory power and to find the best for classifying subjects as having and as not having the disease under consideration. The results revealed that the ordering of different parameters, with respect to their discriminatory performance, and the best cut off points change according to two different approaches. As far as the prevalance of the disease is also utilized in Information Theory approach, it makes the results more accurately comprehensive.