Sıvılı boruda hava kabarcığı ve yüzey geriliminin sirke ile azaltılması
Air bubble in liquid filled tube and decreasing of surface tension by vinegar
  1. Tez No: 118146
  2. Yazar: MUSTAFA ERCÜMENT GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN TULGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Caisson hastalığı, yüzey gerilimi, sirke veya asetik asit, Caisson disease, surface tension, vinegar or acetic acid
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 557
Özet
SİVİLİ BORUDA HAVA KABARCIĞI VE YÜZEY GERİLİMİNİN SİRKE İLE AZALTILMASI GÜNEY, Mustafa Ercüment Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TULGAR Şubat -2002 ÖZET Saf su ile dolu bir boruya alt ucundaki tıpadan enjektörle hava enjekte edildiğinde, oluşan hava kabarcığı, Arşimed kaldırma kuvvetinin etkisiyle hızla yukarı doğru hareket eder. Kabarcığın hacmi arttırılıp çapı boru çapından geniş hale gelirse, yan yüzeylere sıkışarak durur. Bu sıkışmanın nedeni olarak ilk akla gelen, viskoziteden kaynaklanan sürtünme kuvvetinin zıt yöndeki etkisidir. Oysa bu olayda baş rolü sıvının yüzey gerilimi oynar. Bu çalışmada, uzunluğu 75 cm ve iç çapı 5 mm olan cam boru ile benzer deney yapıldığında; su, yoğunluğu ile viskozitesi yaklaşık olarak aynı, fakat yüzey gerilim katsayısı 2,6 kat fazla olan sirke asidi (CH3COOH) ile % 10 oranında katkılandığında, hava kabarcıklarının sıkışmadığı ve sabit hızla yukarı doğru hareket ettiği gözlemlendi. Organik bir asit olan sirke veya ethanolün yüzey gerilimini düşürdüğü bilinmektedir. Atmosfer başmandaki ani değişiklikler, hücre kanlanmasının bozulmasına yolaçar (Caisson hastalığı). Yüksek atmosfer basıncında çalışanlarda, fazla miktarda nitrojen kanda eriyik halinde bulunur ve normal basınca geçildiğinde, oksijenden daha zor eriyen nitrojen, küçük kabarcıklar halinde mikrodolaşımı tıkar ki, bu da hipoksi ve hücre zedelenmesi ile sonuçlanır. Bu araştırmadaki gözlemler ve deneysel verilere dayalı matematiksel analiz, sirkenin insan vücuduna olan başka faydalarının yanı sıra, kan dolaşımını da iyileştirebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AIR BUBBLE IN LIQUID FILLED TUBE AND DECREASING OF SURFACE TENSION BY VINEGAR GÜNEY, Mustafa Ercüment M.S.Thesis Gaziantep University - Graduate School Of Health Sciences Department of Biophysics Supervisor Prof. Dr. Metin TULGAR February - 2002 ABSTRACT An air when enjected through a plug at the bottom end of a capillary glass column filled pure water, it quickly starts to move upwards due to Archimed raising force. If the volume of the bubble is increased enough so that its diameter is larger than that of the tube, then it will be blocked between the sides of the pipe. It may be thought that the first reason for this blockage could be the opposite effect of friction force resulting from the viscosity of water. Actually, surface tension of the liquid play the main role in this event. In this study, a similar experiment was done with a glass capillary column of 75 cm lentgh and inner radious of 5 mm. It was filled with the mixture of 90% of pure water and 10% of vinegar acid (CH3COOH) which has a surface tension gradient that is 2,6 times higher than that of pure water. It was observed that the bubbles moved upwards without blockage. It is known that acetic acid (an organic acid) or ethanol reduces surface tension. The sudden changes in atmospheric pressure disturbs the blood flow to cell (Caisson Disease). Caisson workers who work under hyperbaric pressure face much amount of nitrogen dissolves in their blood and, under normal atmospheric pressure conditions, nitrogen bubbles develope in blood vessels causing emboly. Nitrogen can't easily dissolve like oxygen, thus small bubbles block microvascular system and, consequently hypoxia and necrosis of cells occur. The findings of this research show that vinegar may improve blood circulation besides its other advantages in human body.