İnsan fetusu serebral korteksinde bazı adezyon moleküllerinin dağılımı
Distribution of some adhesion molecules in fetal human cerebral cotex
  1. Tez No: 118271
  2. Yazar: EMİN GAMZE TANRÖVER (ERGÜLER)
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECDET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, fetus, serebral korteks, NCAM, UCAM, N- kaderin, immunohistokimya. IV, Human, fetus, cerebral cortex, NCAM, L1CAM, N-cadherin, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yaşamın devamlılığını sağlayan temel koşullardan birisi hücreler arasındaki uyumdur. Bu uyum hücre içi ve hücre dışı faktörler sayesinde gerçekleşmektedir. Bu faktörlerden birisi de adezyon molekülleri olarak bilinmektedir. Adezyon molekülleri ailesinden NCAM (nöral hücre adezyon molekülü) ve N-kaderin (nöral kaderin); gelişim sırasında nöral tüpten temel yapıların gelişiminde rol oynarken; L1CAM (L1 hücre adezyon molekülü) da merkezi sinir sisteminde birçok mekanizmanın işlemesinde görevlidir. Çalışma; bu üç adezyon molekülünün fetal insan serebral korteksindeki dağılımlarını immunohistokimyasal olarak göstermek amacıyla gerçekleştirildi. 1, 2 ve 3. trimestere ait abortus materyallerinden alınan serebral korteks doku örnekleri immunohistokimyasal tekniklerle boyandı ve ışık mikroskobunda incelendi. NCAM immureaktivitesi, serebral korteksin tüm katmanlarında hücreler arası uzantılarda ve özellikle de aksonlarda gözlendi. Bu immunreaksiyon liflerin yoğun olduğu VI. tabakada daha belirgindi. UCAM immunoreaktivitesi de NCAM'a benzerdi ancak, serebral korteksin üst tabakalarında belirgin bir immunoreaksiyon yoktur. N-kaderin immunoreaktivitesi de tüm tabakalarda hücre arası uzantılarda ve bazı çekirdeklerde görüldü. Ayrıca, damar endotelinde de N-kaderin boyanmalarına rastlanıldı. Sonuç olarak bu çalışmadan NCAM, UCAM ve N-kaderinin gelişmekte olan insan serebral kodeksinde hücre migrasyonu ve akson gelişiminin düzenlenmesinde rol aldığı, hücre katmanlarının oluşumu, akson demetlerinin organizasyonu ve astrosit endotel kontaklarının kurulmasında etkili olan faktörlerden birisi olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The harmony between cells is one of the basic condition which obtain life continuity. This harmony occurs via this intrinsic and extrinsic factors. One of the factors is known to be the adhesion molecules. While NCAM (Neural cell adhesion molecule) and N-cadherin (neural cadherin), which is being adhesion molecules family, were playing role development of basic units by neural tube during development, but L1 CAM (L1 cell adhesion molecule) be responsible for doing well several mechanisms in central nervous system. In the present study, we aimed to show the distribution of these three adhesion molecules in the human fetal cerebral cortex. Tissue samples of cerebral cortex at three trimesters were obtained from abortus material and were stained by immunohistochemical techniques and examined under a light microscope. NCAM immunoreaktivity was obsereved at cerebral cortex layers between cell processes and particularly on the axons. This immunreaction was more evident at the sixth layer where the fibers are concentrated. L1 CAM immunoreactivity is similar to that of NCAM but there is no noticable immunoreaction at the upper layer of the cerebral cortex. Also, the immunoreactivity for N cadherin was seen in processes between cells and in some nuclei in all of the layers. Moreover N cadherin was observed in vessel endotelium. In conclusion; according to the results of this study NCAM, L1 CAM and N-cadherin may play a role as a regulator of cell migration and axon development in human cerebral cortex; and axon fasciculation may be an important factor affecting cell layer formation, axon fiber organization and the establishment of astrocyte-endotelium contacts.