Deneysel iskemi ve reperfüzyon modelinde böbrek dokusunun histolojik olarak incelenmesi
Histological evaluation of the kidney in an experimental ischemia-reperfusion injury model
  1. Tez No: 118273
  2. Yazar: BEKİR UĞUR ERGÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİŞAN BULDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, iskemi-reperfüzyon hasan, eritropoetin, Kidney, ischemia-reperfusion injury, erythropoietin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
2. ÖZET DENEYSEL İSKEMİ VE REPERFÜZYON MODELİNDE BÖBREK DOKUSUNUN HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ Dr. Bekir Uğur ERGÜR Son yıllarda farklı dokularda gittikçe artan oranda iskemik hastalıklar karşımıza çıkmaktadır, iskemik hastalıklar, çağımızda gelişmiş ülkelerde görülen ölümlerin ana nedeni olarak gözlenmektedir. İskemik hastalıklar sonrası oluşan hücresel hasara reperfüzyon hasarı da eklendiğinde, hücresel ölüme kadar giden karmaşık ve birbiriyle ilintili reaksiyon zincirileri ortaya çıkar. Bu hasar sonucu bir dizi morfolojik, biyokimyasal ve fizyolojik değişiklikler oluşur. Bu çalışmada, böbrek dokusunda iskemi ve reperfüzyon hasarının histolojik etkileri deneysel bir model üzerinde araştırılmıştır. Sıçan böbreği iskemi-reperfüzyon modelinde 60 dakika iskemi ve 30 dakika reperfüzyon uygulanmıştır. 7 Wistar Albino türü sıçandan üç grup oluşturulmuştur. Bunlardan l.Grup: iskemi-reperfüzyon kontrol grubu, II.Grup:Eritropoetin (Epo) 25 İÜ/kg intraperitoneal yolla verilen grup, III.Grup ise Epo 100 İÜ/kg intraperitoneal yolla verilen gruptur. Deney gruplarında iskemi-reperfüzyonun oluşturacağı hasar ve eritropoetinin reperfüzyondan hemen önce verilmesiyle böbrekte koruyucu etkisinin olup olmadığı histopatoijik olarak incelenmiştir. İskemi-reperfüzyon uygulanan böbrek dokusu örnekleri ışık mikroskobunda incelenmiştir. İskemi-reperfüzyon kontrol grubunda proksimal tubuluslarda vakuolizasyon, özellikle damarlar çevresinde mononükleer hücre infiltrasyonu, eritrosit ekstravazasyonu, tubuluslarda yapısal değişiklikler gözlenmiştir. Epo-25 ve Epo-100 gruplarında doza bağlı olarak böbrek dokusunda azalan düzeylerde proksimal tubuluslarda vakuolizasyon, mononükleer hücre infiltrasyonu, eritrosit' ekstravazasyonu, proksimal tubuluslarda yapısal değişiklikler bulunmuştur.Bu bulguların istatistiksel olarak değerlendirilmesinde, grupların kendi aralarında anlamlı farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Bu verilerin ışığında; sıçan iskemi-reperfüzyon modelinde reperfüzyon öncesi intraperitoneal olarak verilen Epo, böbrek dokusunda iskemi ve reperfüzyon hasarını azaltmaktadır. Epo'nun bu koruyucu etkisi klinikte sıkça karşımıza çıkan akut böbrek yetmezliğinin nedenlerinden olan iskemik hastalıklarda yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
3. SUMMARY HISTOLOGICAL EVALUATION OF THE KIDNEY IN AN EXPERIMENTAL ISCHEMIA-REPERFUSION INJURY MODEL Dr.Bekir Uğur ERGÜR Ischemic diseases seen with accelerated incidence in different organs are the main causes of death in civilized countries.in our world. Cellular injuries which were seen after the ischemic conditions worsen when reperfusion added. A variety of mechanisms have been lead to cellular death by complex reactions and grift pathways. There are morphological, biochemical and physiologic variations by these effects. In this study, the influence of ischemia-reperfusion injury is investigated histologicaly on an experimental model on kidneys, the rats subjected to 60 minutes of unilateral renal warm ischemia and followed 30 minutes of reperfusion are separated into control and erythropoietin groups. Erythropoietin (Epo) is adminstrated intraperitoneally (25 lU/kg, 100 lU/kg) before the reperfusion settled, the renal tissue damage is investigated in both l/R control group and erythropoietin groups revealing the protective effects of erythropoietin. Histopathological examinations of the kidney specimens are made to detect due to ischemia-reperfusion injury under light microscope. In l/R control group vacuolization, mononuclear infiltration, erytrocyte extravasation and changes in tubul structures are found. Epo-25 and Epo-1 00 groups showed more cellular integrity and low vacuolization, mononiiklear infiltration, erytrocyte extravazation related to the Epo dosage.The statical analysis of the three groups are found meaningful and comparable. In conclusion.treatment with intraperitoneal Epo significantly reduces the ischemia- reperfusion injury in kidney tissue samples. We think,this may be beneficial in reducing the tissue damages in acute renal insufficiency.