Mukozektomili ileal segmentin kolon mukozası üzerine adaptasyonu sonucu ortaya çıkan yeni barsak segmentinin değerlendirilmesi
Anastomosis of mucosectomised isolated ileal segment on the colonic mucosal pouch: Evaluation of histopathology and adsorptive functions
- Tez No: 118356
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji, Child Health and Diseases, Urology
- Anahtar Kelimeler: Total colonic aganglionosis, total colectomy, mucosectomy, isolated ileal segment, inestinal adaptation, electrolit absorption, experimental investigation, rat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Total kolonik aganglionosis nedeniyle yapılan kolon eksizyonu sonrasında, kondüit, absorptif fonksiyonları orijinal kolon mukozası kadar yerine getiremez. Mukozası çıkarılmış izole ileal segment, kolon mukozası üzerine yama yapılırsa, kolonun kendi mukozası absorptif fonksiyonlarını sağlarken, motilite fonksiyonları da devam edebilir. Biz bu hipotezi test etmek için bir hayvan çalışması planladık. Materyal ve metod: On yedi rat iki gruba ayrıldı. Grup I on rattan oluşmuştur ve kontrol grubu görevini yapmaktadır. Bu ratlara, sadece absortif fonksiyon testleri ve kolonun histopatolojik değerlendirilmeleri uygulandı. Yedi rat içeren II. grupta, 4 cm' lik ileal segment izole edilerek mukozası çıkarıldı. Diğer taraftan kolonun 4 cm'lik kısmının adventisya tabakası çıkarıldı. Mukozektomili izole ileal segment, hazırlanan kolon mukozası üzerine adapte edildi. On iki haftalık takip sonrasında, ratlara, Na, K, Glukoz ve su absorbsiyonları için ölçümler uygulandı. 142.2 mmol/L Na, 5.2 mmol/L K, 100 mg/dl glukoz içeren altı mi' lik sıvı her iki grubun kolonik segmentlerinin içerisinden bir saatte İnfüze edildi. Absorbe olmayan sıvı bir kap içerisinde toplandı. Toplanan sıvının miktarı ile Na, K ve glukoz içerikleri ölçüldü. Bulgular: Grup I deki öpere edilmeyen kolonik segmentteki ortalama absorbe olmayan sıvı miktarları 5.72 mi iken ileal yamalı kolonik segmentleri içeren II. grupta 5.84 mi idi. Bu değerler arasında anlamlı bir fark yoktu.Grup I deki ratlarda, absorbe olmamış sıvıdaki Na, K ve glukoz ölçümleri sırasıyla 143.7 mmol/L, 5.36 mmol/L ve 100.9 mg/dl idi. ileal yamalı ratların yine absorbe olmamış sıvıdaki Na, K ve glukoz değerleri sırasıyla 142.17 mmol/L, 5.28 mmol/L, 101.5 mg/dl ölçüldü. Biz, ileal yama yapılan grup ratlar ile kontrol grubu olarak kullanılan ratlar arasında Na, K, glukoz ve su absorbsiyonu açısından hiçbir fark bulamadık (p> 0.05). Kontrol grubundaki ratlarda, ortalamakolonik mukozal kript boyu 111. 25 um idi. Ileal yama uygulanmış ratlarda bu değer 252.61 um ölçüldü. Kontrol grubu ratlarının ve çalışma grubu ratlarının ortalama musküler tabaka kalınlığı sırasıyla 192.5 um ve 422.46 um bulundu. Histopatolojik olarak, grup IF deki ratlarda mukozal kript boyu ve musküler tabaka kalınlığı grup Fdeki ratlardan önemli ölçüde daha yüksekti (p< 0.0001). Bu bulgular, ileal yamalı kolonik segmentin, absorptif fonksiyonları normal kolon kadar yerine getirebileceğine işaret eder. Sonuç: Mukozektomili izole ileal segmentin, kolonik mukozaya adapte edilmesiyle intestinal motiliteyi başarması ve kolonun absorptif fonksiyonlarının muhafaza ediliyor olması sebebiyle; bu yöntemin total kolonik aganglionosisli hastalar için güvenilir, yeni bir yaklaşım olabileceği düşüncesindeyiz. Anahtar KelimelenTotal kolonik aganglionosis,total kolektomi, mukozektomi, izole ileal segment, inetstinal adaptasyon, elektrolit absorbsiyonu, deneysel araştırma, rat TC «»«ww;£S KÜ&UİIF
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANASTOMOSIS OF A MUCOSECTOMISED ISOLATED ILEAL SEGMENT ON THE COLONIC MUCOSAL POUCH: EVALUATION OF HISTOPATHOLOGY AND ABSORPTIVE FUNCTIONS Aim: After colonic excision due to the total colonic aganglionosis, the absorptive functions of the conduit do not completely replace those of the original colonic mucosa. If a patch made from an ileal segment, whose mucosa was stripped off, placed on a colonic mucosa, the intestinal motility functions may continue, whereas the colonic mucosa itself preserve absorbtive functions. To test this hypothesis, we planned an animal study. Material and Methods: Seventeen rats divided into two groups. Group I consisted of 10 rats and served as control. In these rats, only absorptive function tests and histopathologic evaluation of a colonic segment were carried out. In group II, which contained seven rats, 4 cm ileal segment was isolated, its mucosa was excised. Another 4 cm of colonic segment was also isolated and its adventitia layer was stripped off. The mucosectomised isolated ileal segment was placed onto the prepared colonic mucosa. After 12 week period, the rats were evaluated for Na, K, water and glucose absorbtion: Six ml water solution, which contained 142.2 mmol/L Na, 5.2 mmol/L K, 100 mg/dl glucose, was infused through the colonic segments in one hour in both groups. The nonabsorbed fluid was collected in a container. Its volume and the Na, K and glucose contents were measured. Results: In the nonoperated colon of group I, the mean nonabsorbed water volume was 5.72 ml, whereas in colonic pouch with ileal patch this volume was 5.84 ml. There is no significant difference between these two figures. In group I rats, the Na, K and glucose measurements of nonabsorbed fluid were 143.7mmol/L, 5.36 mmol/L and 100.9 mg/dl respectively. The Na, K and glucose measurements of the nonabsorbed fluid of the rats with ileal patch were 142.17 mmol/L, 5.28 mmol/L, 101.5 mg/dl respectively. We did not find any difference of absorbtion of Na, K, glucose and water between the ileal patch and colon of the control rats (p> 0.05). The mean length of colonic mucosal crypts were 177.25 mem in the control rats. In the rats with ileal patch these measurement was 252.61 mem. The mean width of the muscular layers of the control rats and study rats were 192.5 mem and 422.46 mem respectively. Histopathologically the lenghts of the mucosal crypts and width of the muscular layers were significantly higher in group II rats than the rats of the control group(p< 0.0001). These findings suggest that the colonic pouch with ileal patch may provide the absorptive functions as good as the normal colon. Conclusion: we think mucosectomised ileal patch to colonic mucosal pouch may be a reliable approach for the patients with total colonic aganglionosis to preserve absorptive functions of the colon and to achieve the intestinal peristataltis.