Varikosel tedavisinde dört değişik varikoselektomi yöntemi ve sonuçlarının karşılaştırılması
Four different varicocelectomy methods and their results in the treatment of varicocele were compared to each other
- Tez No: 118355
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: artery, hydrocele, varicocele, vein, testis. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Bu çalışmada dört farklı varikoselektomi yönteminin yüksek ven ligasyonu (YVL), yüksek ven ve arter ligasyonu (YVAL), mikroskopik inguinal düzeyden ven ligasyonu (MTVL), inguinal arter ve ven ligasyonu (TVAL) uygulanan hastalar arasında ki sperm parametreleri, hidrosel gehşimi, varikosel nûksü, testis boyutu, hormon profili ve gebelik gelişmesine etkisi araştırıldı. Ayrıntılı anemnez, fizik muayene, semen analizi, hormon profili ve renkli doppler ultrasonografi (RDUSG) ile varikosel tanısı teyit edilen 60 hasta prospektif olarak randomize edilerek dört değişik varikoselektomi tekniği uygulandı. Onyedi hastaya (sop YVL, onaltı hastaya sol YVAL, onsekiz hastaya sol MTVL ve dokuz hastayada TVAL uygulandı. Postoperatif 3,6 vel2. ay sonunda fizik muayene, semen parametresi, RDUSG ile kontrol yapıldı. Postoperatif 3. ayda sperm sayısı ve morfolojideki düzelme oranı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (pO.001). Üçüncü ay ile altıncı ay arasındaki düzelme İse istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.781,p=0.020). Altıncı ay ile onikinci ay arasında sperm sayısındaki artış İstatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p=O.018), morfolojideki düzelme anlamlı bulunmadı (p=0.193). Uygulanan operasyon ile sperm sayısında ve morfolojideki düzelme arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmadı (p==0.687,p=0.344). Postoperatif, fizik muayene ve RDUSG ile en az bir yıllık takip sonunda. YVL'da %43.8'inde, YVAL'da %S6.3, MTVL'da %33.3 ve IVAL'da %25 hastada varikoselin nûks ettiği görüldü. Gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p=0.414). Postoperatif, YVL'da %5.9, YVAL'da %6.3, MTVL'da %16.7 ve IVAL'da ise %44.4 oranında hidrosel geliştiği görüldü. Uygulanan operasyon türü ile hidrosel gelişmesi arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (0=0.007). ^~ Varikoselektonri uygulanan hastalarda en az bir yıllık takip sonrası, YVL'da. %34, YVAL'da %6.3, MTVL'da %61.1 oranında spontan gebelik görülürken, TVAL uygulananlarda gebelik görülmedi. Uygulanan operasyon türü ile gebelik gelişmesi arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p=0.001). Mikrocer rahi ile inguinal varikoselektomi, sperm_sayısı ve motilitedeki artışla. dûşük nüks ve yüksek gebelik oranları ile güvenli ve tercih edilebilir bir yöntemdir. Anahtar sözcükler. Varikosel, testis, arter, ven, hidrosel.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Four different varicocelectomy methods and their results in the treatment of varicocele were compared to each other. In this study the effect of four different varicocelectomy methods; high vein ligation, high vein and artery ligation, microscopic vein ligation at inguinal level, inguinal artery and vein ligation on sperm parameters, hydrocele incidence, varicocele recurrence, testicular volume, hormon profile and pregnancy rate was investigated. Four different varicocelectomy methods were applied to randomly selected 60 patients whose varicocele were identified by detailed history, physical examination, semen analysis, hormon profile and colour doppler ultrasound. In the postoperative 3rd, 6th and 12th months physical examination, semen parameters and Colour Doppler Ultrasound were performed. Postoperative 3rd month improvement in the density of sperms and morphology was found to be statistically significant (pO.001). The improvement between the 3rd and 6th months was not statistically significant (p=0.7Sl, p=0.020). Between the 6a and 12* months the increase in the density of sperms was found to be statistically significant (p=0.018) but the improvement in the morphology was not (p=0.193). There was no statistically significant difference between the methods in sperm density and morphological improvement (p=0.687, p=0.344). Postoperative follow up of one year with physical examination and colour doppler ultrasound, recurrence of varicocele was identified 43.8% in high vein ligation, 56.3% in high vein and artery ligation, 33.3% in microscopic vein ligation at inguinal level and 25% in inguinal artery and vein ligation. There was no statistically significant difference between the groups (p=0.414). Hydrocele incidence was identified as 5.9% in high vein ligation, 6.3% in high vein and artery ligation, 16.7% in microscopic vein ligation at inguinal level and 44.4% in inguinal artery and vein ligation. There was no statistically significant difference between the methods in hydrocele occurrence (p^O.OOT). After a follow up of one year pregnancy rates were 23.5 % in high vein ligation, 6.3% in high vein and artery ligation, 61.1% in microscopic vein ligation at inguinal level and none in inguinal artery and vein ligation. There was no statistically significant difference between the methods in pregnancy rate (p=0.001). Inguinal varicocelectomy with microsurgery is a reliable and a method of choice with the results of increase in sperm density and motility, low recurrence rates and high pregnancy rates.