The Effect of microstructure and hardness on acoustic properties of hypoeutectoid plain-C steels
Mikroyapının ve sertliğin ötektoid-altı yalın karbon çeliklerinin akustik özelliklerine etkisi
- Tez No: 118916
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. HAKAN GÜR, PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ötektoid altı yalın karbon çelikleri, ısıl işlem, ultrasonik dalga hızı, ses zayıflaması, sertlik, mikroyapı VI, Hypoeutectoid plain-C steels, heat treatment, ultrasonic wave velocity, sound attenuation, hardness, microstructure IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz MIKROYAPININ VE SERTLİĞİN ÖTEKTOID-ALTI YALIN KARBON ÇELİKLERİNİN AKUSTİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Keleş.Yankı Yüksek Lisans Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. C. Hakan GÜR Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdoğan TEKİN Nisan 2002, 75 sayfa Bu tezde, yalın karbon çeliklerinin mikroyapı ve sertlik özellikleri ile ultrasonik ölçümler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla, hem sıcak haddelenmiş durumda hem de çeşitli ısıl işlemlerden sonra SAE 1020, SAE 1030, SAE 1040 ve SAE 1050 çelik numunelerde sertlik ve doğrudan temas yöntemi ile ultrasonik ses hızı, ses zayıflaması ölçümleri yapılmıştır. Numuneler, 860°C, 960°C ve 1060°C'de 1,5 saat süre ile östenitlendikten sonra, farklı soğuma hızları elde etmek için fırında soğutma, havada soğutma ve yağda su verme işlemleri uygulanmıştır. Farklı frekansta çeşitli problar kullanılarak enine ve boyuna dalgaların ilerleme hızı ölçülmüştür. Arka duvar yankı yüksekliklerinin değişim eğrileri 10 MHz probla elde edilmiştir. Ultrasonik hız ve ses zayıflaması ölçümlerinden elde edilen sonuçlar, sertlik değerleri ve mikroyapı dikkate alınarak tartışılmıştır. Söz konusuçeliklerde, ses hızı ve ses zayıflama özelliklerinin mikroyapı ve sertlikten etkilendiği ve ilave araştırmalarla daha genel sonuçlara ulaşılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF MICROSTRUCTURE AND HARDNESS ON ACOUSTIC PROPERTIES OF HYPOEUTECTOID PLAIN-C STEELS Keleş.Yankı M.S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. C. Hakan GÜR Co-Supervisor: Prof. Dr. Erdoğan TEKİN April 2002, 75 pages The aim of the thesis is to establish a correlation between ultrasonic measurements and microstructural properties and hardness of plain-C steels. Ultrasonic wave velocity and sound attenuation by direct coupling method and hardness in SAE 1020, SAE 1030, SAE 1040 and SAE 1050 plain-C steels in the as-produced state and after various heat treatments were measured. After austenitizing the specimens at 860°C, 960°C and 1060°C for 1,5 hours, furnace cooling, normalizing and oil quenching was applied to obtain different cooling rates. Velocities of both longitudinal and transversal waves were measured using probes with various frequencies. Backwall echo patterns were obtained using a 10 MHz straight-beam probe. mThe results of ultrasonic velocity and attenuation measurements were discussed by comparing the hardness values and microstructure of the specimens. It was concluded that ultrasonic velocity and attenuation behaviour are affected by the hardness and microstructural constituents of the steels used, and further research is necessary to generalize these conclusions for all steels.