Telephone line echo conceller structures and performance evaluations
Telefon hattı yankı gidericileri yapıları ve performans değerlendirmeleri
- Tez No: 118915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. T. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yankı bastırıcı, melez devreler, veri iletişimi, ses iletişimi, yalan uç yankı sinyali, uzak uç yankı sinyali, frekans kayması, G.165, Echo canceller, hybrid circuits, data transmission, speech transmission, near-end echo signal, far-end echo signal, frequency offset, G.165
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz TELEFON HATTI YANKI GİDERİCİLERİ YAPILARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMELERİ Bektaş, Burçin Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T. Engin Tuncer Eylül 2002 Telefon hatlarında tam çift yönlü iletişimi sağlamak için yer alan melez devreler, veri ve ses sinyallerine kansan yankılara sebep olmaktadırlar. Bu tez çalışması, veri ve ses iletişimine uygulanan yankı bastırma tekniklerini araştırmaktadır Öncelikle, veri iletişiminde yer alan yankı ilintili problemlerin kaynaklan tanımlanmıştır. Bu problemler yakın uç yankı sinyali, uzak-uç yankı sinyali ve uzak- uç yankı sinyalinde bulunan frekans kayması ile ilintilidir. Çözüm için temel oluşturan, bir takım yakın uç yankı bastırıcı yapılan sunulmuştur. Bu yapıların performansları bilgisayar simülasyonu vasıtasıyla karşılaştırılmıştır. Daha sonra, yakın uç ve uzak uç yankı sinyallerini gideren genel bir yankı bastırıcı sunulmuştur. Genel yankı bastırıcının performansı bilgisayar simülasyonları ve sabit noktalı sayısal sinyal işlemcisi üzerinde yapılan gerçekleştirmelerle gösterilmiştir. Uzak uç yankı sinyali frekans kayması problemi tanımlanmıştır ve çözüm olarak ikinci dereceden bir evre kenetleme döngüsü kullanan bir yankı bastırıcı yapısısunulmuştur. Bu yapının performansı çeşitli frekans kaymaları altında gözlemlenmiştir ve sonuçlar verilmiştir. Bu tez çalışmasının devamında telefon ses iletiminde meydana gelen yankıların kontrol edilme problemi tanımlanmıştır. ITU-T tarafından çözüm olarak önerilen G.165 yankı bastına sistemine ilgi gösterilmiştir. G.165 yakın uç sinyal algılayıcısı, uzak uç sinyal algılayıcısı ve ton algılayıcısı dahil bir takım bloklardan oluşmaktadır. G.165 blokları tanıtılmıştır ve gerçekleştirilme ayrıntıları verilmiştir. Son olarak, G.165 yankı bastına bilgisayar simülasyonu oluşturularak sistem performansı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TELEPHONE LINE ECHO CANCELLER STRUCTURES AND PERFORMANCE EVALUATIONS Bektaş, Burçin M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. T. Engin Tuncer September 2002 Hybrid circuits, deployed in the telephone lines to provide full-duplex transmission, create echoes that interfere with data and speech signals. The work presented in this thesis investigates echo cancellation techniques as applied to both data and speech transmission. Initially, the sources of echo related problems in data transmission are defined. These problems are related to the near-end and far-end echo signal as well as the frequency offset acquired by the far-end echo signal. Several near echo canceller structures that provide a basis to the solution are presented. The performances of these structures are compared through computer simulations. Next, a generic echo canceller that compensates for both the near end and far end echo is presented. The performance of the echo canceller is shown through computer simulations and implementations on a fixed-point digital signal processor. The problem of far end echo frequency offset is defined and an echo canceller structure with a 2nd orderPLL circuit is used to increase performance. The performance of this structure is observed under various offsets in frequency and the results are given. The work in thesis continues with the definition of the echo control problem related to telephone speech transmission. The focus is on the ITU-T G.165 standard for echo cancellation. G.165 is composed of several blocks including the near-end speech detector, double-talk detector and tone detector. The G.165 blocks are presented and implementation details are given. Finally, a computer simulation is formed to present the performance of the G.165 echo canceller.