Investigation of production mechanism of stem assisted gravity drainage by computerized tomography
Buhar destekli yerçekimsel drenaj mekanizmasının bilgisayarlı tomografi ile araştırılması
- Tez No: 118924
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL M. R. DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buhar Destekli Yerçekimsel Üretim (SAGD), Bilgisayarlı Tomografi (CT), Ağır Petrol. VI, Steam Assisted Gravity Drainage (SAGD), Computerized Tomography (CT), Heavy Oil IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz BUHAR DESTEKLİ YERÇEKİMSEL DRENAJ MEKANİZMASININ BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE ARAŞTIRILMASI ERDOĞMUŞ, Tamer Yüksek Lisans Tezi, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Birol M.R. Demiral Ocak 2002, 83 sayfa Buhar Destekli Yerçekimsel Drenaj metodu 1970'lerin sonunda önerilmiş ve bugüne değin sürekli gelişmekte olan bir yöntemdir. Bu metod, büyüyen bir hazne içerisine sürekli buhar basarak ağır petrolün üretilmesi amacıyla planlanmıştır. Buhar, hazneye, içindeki basıncın ve sıcaklığın korunması için gereken hızda basılır. Buhar ve petrolün temas ettiği noktada, yoğunlaşan buhar ve ısınmış petrol, aşağı, enjeksiyon kuyusunun alt tarafında bulunan üretim kuyusuna doğru akar. Bilgisayarlı Tomografi kullanılarak buhar haznesinin oluşumu görüntülendi. Bir alüminyum hazne, 14-35 elek ölçüsünde kırılmış kireçtaşı ile dolduruldu ve su ile doyuruldu. Haznenin alt tarafında bulunan ve birbirine paralel iki yatay kuyunun üstte olanından, 75 cc/hr ile 150 cc/hr debileri arasında dört farklı debide ve iki ayrıkuyu mesafesinden (2 cm ve 4 cm ) buhar basıldı. Buhar sıcaklığı ve basıncı enjeksiyon hanında ölçüldü ve bütün sistem ısı kaybını önlemek için cam yünü ile izole edildi. Bu çalışmada toplam altı deney yapıldı ve basım ve üretim verileri yanında bilgisayarlı tomografi görüntüleri de alındı. Görüntüler sabit zaman aralıkları ile değil üretim göz önünde bulundurularak çekildi. Buhar haznesinin şeklinin, literatürde teorik olarak öngörüldüğü gibi geliştiği gözlemlendi. Haznenin varlığının, aynı zamanda üretim verileri ile de desteklendiği görüldü. Kuyular arasındaki mesafenin, sistemin akışkan sıvılar içerdiği koşullarda çok etkili olmadığı gözlemlendi. Ancak enjeksiyon hızının üretim ile doğrudan ilişkili olduğu, enjeksiyon hızı arttıkça üretimin arttığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PRODUCTION MECHANISM OF STEAM ASSISTED GRAVITY DRAINAGE BY COMPUTERIZED TOMOGRAPHY ERDO?MUŞ, Tamer MS in Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Birol M.R. DEMÎRAL January 2002, 83 pages Steam Assisted Gravity Drainage is first proposed in late 1970' s and has been developing eversince. This process was devised to produce heavy oil by continuous injection of steam into a growing chamber. Steam is injected into a steam chamber at the rate required to maintain the pressure and thus the temperature within the chamber. At the contact of the steam and the oil, condensed steam and heated oil flows downward towards the production well located under the injection well. A Computerized Tomography (CT) is used for visualization of the development of the steam chamber. An Aluminum core holder packed by 14-35 mesh limestone is saturated with water, and steam is injected through the upper one of the two parallel horizontal wells located at the down part of the sand pack at mfour different rates between 75 cc/hr and 150 cc/hr and at two different well spacings, 2 cm and 4 cm. Temperature and pressure of steam is monitored at the injection line, and all the system is insulated by glasswool to reduce heat losses. Totally six experiments were conducted and besides production and injection data, CT images are taken. Images are taken with regard to production, instead of regular time intervals. The shape of the chamber is found to be similar to that theoretically described in literature from CT images and presence of chamber is supported by production data also. Vertical distance of wells are found to be not that affecting production in case of mobile fluids. But injection rate did. As the rate increased so did the production.