Hydrothermal alteration of volcanic rocks from galateon volcanic province of Çeltikçi area (Northwest of Ankara)
Galatya volkanik provensinin Çeltikçi bölgesindeki (Kuzeybatı Ankara) volkanik kayaçların hidrotermal bozuşması
  1. Tez No: 118923
  2. Yazar: SIDIKA SEDA ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Galatya Volkanik Prövensi, Hidrötermal Bozuşma, Düşük Isı Mineralizasyonu, Nontronit, Kristobalit, Opal- CT. VI, Galatean Volcanic Province, Hydrothennal Alteration, Low Temperature Mineralization, Nontronite, Cristobalite, Opal-CT. iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz GALATYA VOLKANİK PROVENSİNİN ÇELTİKÇİ BÖLGESİNDEKİ (KUZEYBATI ANİ£ARA> VOLKANİK KAYAÇLARIN HİDROTERMAL BOZUŞMASI Çağatay, Sıdıka Seda Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Asuman G. Türkmenoğlu Ocak 2002, 93 sayfa Çeltikçi civarındaki Galatya Volkanik Provensi içinde bulunan Deveören volkanitlerinin mineralojisi, petrografisi, kimyası ve bozuşması ince kesit, parlak kesit, X-Işınları Difraksiyonu, Tarama Elektron Mikroskopp - Enerji Dağılım X-Işınları Analizörü ve X- Işınlan Flöresans çalışmaları ile araştırılmıştır. Orijinal taze kayaaç basaltik andezit olup; borablend, piroksen (ojit), plajiyoklas ve K-feldspat ienokristalleri ve hamur içindevolkanik cam, opak mineraller ve fenokrist olarak izlenen minerallerin mikrokristallerini içermektedir. Kil fraksiyonu ise smektitten oluşmaktadır. Smektitlerin türlerinin Fe içeriği açısından zengin dioctahedral yapıdaki nontronit olduğu saptanmıştır. Labrâtuvaf çalışmaları, çalışma alanında Fe içeriği açısından zengin smektit (nontronit), kristobalit ve opal-CT nin ağırlıklı bozuşma ürünleri olduğunu göstermiştir. Nbntronite, kristobalit ve opal-CT birlikteliği, hidrotermal bozuşmanın düşük ısıda (< 100 °C) gerçekleştiğini göstermiştir. Sıcaklık düşmeye devam ettiğinde kristobalitin yerini opal-CT ve nontronite bıraktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROTHE^MAL ALTERATION OF VOLCANIC ROCKS FROM GALATEAN VOLCANIC PROVINCE AT ÇELTİKÇİ AREA (NORTWEST OF ANKARA) Çağatay, Sıdıka Seda M.S. Department of Geological Engiıleerüıg Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Asuman G. Türkmenoğlu January 2002, 93 pages The mineralogy, petrography, chemistry and alteration of the Deveören volcanicş from Çralatean Volcanic Province (GVP) at Çeltikçi area were investigated with thin section and pplished section studies, X-Ray Powder Diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM) - Energy Dispersive X-Ray Analysis (EDX) and X-Ray Fluorescence (XRF) Analysis. The original fresh rock is basaltic andesite and consists of phenocrystş of hornblende, pyroxene (augite), plagioclase and K- HIfeldspar in a groundmass of volcanic glass, opaque minerals and microlites of phenocryst minerals. The clay fraction is döminantly composed of smectite. The type of smectite is found to be Fe-rich dioctahedral smectite named aş nontronite. The laboratory studies indicate that Fe-ricrj smectite (nontronite), cristobalite and opal-CT are the major alteratiorrproducts in this study area. The mineral association of Fe-rich smectite (nontronite), cristobalite and opalrCT indicates that the hydrothennal alteration belongs to a low temperature zonç (< 1Q0 °C). It can be seen that; as temperature decrease, cristobalite gives its place to opal-CT and Fe- rich smectite (nontronite).