Biological phosphorus removal in Ni(II) laden synthetic wastewater
Ni(II) yüklü atık sularda biyolojik fosfor arıtımı
  1. Tez No: 118940
  2. Yazar: BİRGÜL EREN ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL FERDİ GÖKSAY, PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik fosfor arıtımı, Ni(II), Metal Aklimatizasyonu, Kimyasal Çökme, KOÎ:P oram vı, Biological Phosphorus Removal, Ni(II), Metal Acclimatization, High Strength Wastewater, Chemical Precipitation, COD:P ratio IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz Ni (II) YÜKLÜ ATIKSULARDA BİYOLOJİK FOSFOR ARITIMI Atak, Birgül Eren Yüksek Lisans, Biotechnology Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Ağustos 2002, 91 sayfa Atıksularda biyolojik fosfor arıtımı, fosforu alabilme yetisindeki organizmalara (poly- P organizmalar) bağlıdır. Daha düşük maliyet ve kimyasal fosfor arıtımına alternatif olması nedeniyle, biyolojik fosfor arıtımının önemi artmaktadır. Deşarj sularında Ni(II)'in başlıca kaynaklan metal proses ve tabaklama endüstrilerinin atıksularıdır. Bu atıksular aynı zamanda yüksek oranda fosfor konsantrasyonuna sahiptir. Bu çalışma, Ni(II) içeren atıksularda biyolojik fosfor arıtımını değerlendirmeyi hedeflemiştir. Ni(II) içeren aktif çamurda, Ks sabit kalırken, biyokütle neredeyse iki katma çıkmaktadır. Bu bilgiye dayanarak, Ni(II) içeren aktif çamurda fosfor alımının daha yüksek olması beklenmektedir. Ni(II)in fosfor arıtımında belirgin bir etkisinin olup olmadığım saptamak amacıyla deneyler yapılmıştır. Bu amaçla, 5.0 mg/1 Ni(II) içeren giriş suyu ile laboratuar ölçekli reaktör çalıştırılmıştır. Sistem kademeli olarak Ni(II)'ye aklime edilmiştir. Sistem, sırasıyla, 1533 mg/1 KOİ ve 10.9 mg/1 P içeren giriş suyuyla çalıştırılmıştır. Aktif çamur ünitesi, 0.27 gün ve 3 gün olmak üzere iki farklı aktif çamur yaşında işletilmiştir.Metabolik P ihtiyacı sırasıyla 0.27 gün aktif çamur yaşı için %2.77 g-P/g AKM ve 3 gün için ise 2.13 g-P/g AKM olarak bulunmuştur. Aşırı fosfor alımı ise her g AKM başına 0.27 gün aktif çamur yaşında 46.04 mg ve 3 gün çamur yaşında 34.48 mg olarak hesaplanmıştır. Bu iki değer de ileri biyolojik fosfor alımı sistemlerinin limitinin üzerindedir. Kesikli testlerin anaerobik fazının ilk 30 dakikasında fosfor oranında azalma gözlenmiştir. Daha sonra anaerobik süreç boyunca fosfor salınmaktadır. Fosfor miktarındaki bu azalma muhtemelen sistemin anaerobik koşullara adapte olamamasına bağlıdır. Fosfat konsantrasyonunun düşük olması ve ortamda kalsiyum fosfatların yeniden çözünmesi söz konusu olduğundan, fosfor alımı sürecinin tamamında kimyasal çökme etkisi söz konusu değildir. Sistem daha sonra fosfor içeriği 39.6 mg/1 P'a yükseltilerek işletilmiştir. Bu süreçte KOÎ 1533 mg/1 de sabit kalmıştır. Aşın fosfor alımı her g AKM başına 0.27 gün aktif çamur yaşında 40.11 mg ve 3 gün çamur yaşında 33.00 mg bulunmuştur. Aktif çamurda g-P/g-AKM olarak belirlenen fosfor içeriğinin, KOÎ'nin fosfora olan oranı azaldıkça azaldığı saptanmıştır. Anaerobik koşullarda fosfor salimim gözlenmiştir. Kesikli deneyler, kimyasal çökmenin önlenmesi amacıyla distile su ile tekrarlanmış, bunun sonucunda, KOİ:P oranı düşük olduğunda fosfor alımı sürecinde kimyasal çökmenin sistemde belirgin bir etkisi olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOLOGICAL PHOSPHORUS REMOVAL IN Ni (II) CONTAINING SYNTHETIC WASTEWATERS Atak, Birgül Eren M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay August 2002, 91 pages Biological phosphorus removal from wastewaters is dependent on organisms capable of taking up phosphorus (poly-P organisms). The importance of biological phosphorus removal is increasing due to lower operation costs and it being an alternative to chemical phosphorus removal. The main sources of Ni(II) in wastewaters are metal processing and plating industries. These industry effluents also contain high phosphorus concentrations. This study aims to evaluate the biological phosphorus removal in wastewaters with Ni(II). Ni(II) on activated sludge systems results in the doubling of biomass whereas Ks remains constant. Based on this knowledge, it is expected that phosphorus removal should be higher in the activated sludge with Ni(II). Experiments were conducted to determine whether or not Ni(II) has a significant effect on phosphorus removal. For this purpose, a laboratory scale reactor was used for biological phosphorus removal fed with influent containing 5 mg/L Ni(II). The system was acclimatized gradually. The system was operated with influent COD and total P concentrations of 1533 mg/L and 10.9 mg/L, respectively. The activated sludge unit was operated at two different sludge ages, 0.27 day and 3 day. The metabolic P requirement was iiidetermined as 2.77% and 2.13% g-P/g-MLSS at 0.27 day and 3 day SRTs, respectively. The overall luxury uptake of phosphorus per g-MLSS was 46.04 mg at 0.27 day and 34.82 mg at 3 day SRT which is beyond the limit of the common EBPR systems. Phosphorus release was observed in anaerobic phase of batch tests 30 minutes after the initiation of the anaerobic stage due to chemical precipitation. Since the phosphate concentration was low and redissolution of calcium phosphates occurs the chemical precipitation was not significant on overall phosphorus uptake. The system was operated by increasing the influent concentration of phosphorus to 39.6 mg/L of P whereas the influent COD concentration remained constant, 1500 mg/L. The overall luxury uptake of phosphorus determined per g-MLSS was 40.11 mg at 0.27 day and 33.00 mg at 3 day SRT. The phosphorus content of the sludge determined as g-P/g-MLSS was decreased as the ratio of COD to phosphorus decreased. Phosphorus release was observed under anaerobic conditions. The batch tests done with sludge washed by distilled water to avoid chemical precipitation showed that chemical precipitation had no significant effect on the overall phosphorus removal process with the batch tests done at lower COD/P ratio.