Monitoring changes in surface mining area
Açık ocak sahasındaki değişimlerin spot uydu görüntüleri kullanılarak izlenmesi
  1. Tez No: 118941
  2. Yazar: NURAY ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Ocak Madenciliği, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama, Arazi Örtüsü Haritalanması, SPOT. VI, Open Cast Mine, Geographic Information Systems (GIS), Remote Sensing (RS), Land Cover Mapping, SPOT. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz AÇIK OCAK SAHASINDAKİ DEĞİŞİMLERİN SPOT UYDU GÖRÜNTÜLERİ KULLANILARAK İZLENMESİ Erdoğan, Nuray Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdürrahinı Özgenoğlu Yardımcı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zuhal Akyürek Ağustos 2002, 118 sayfa Açık ocaklarda yapılan dekapajla büyük miktarda malzemenin yer değiştirmesi topografyanın zamanla değişmesine neden olmaktadır. Bu değişim, ocak tasarımının güncellenebilmesi için, düzenli topoğrafik ölçümler ve maden sahasının izlenmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, arazideki değişiminin izlenmesinde, açık linyit kömür ocağında yapılan dekapajdan etkilenen sahanın alansal olarak belirlenmesinde ve arazi sınıflandırmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) tekniklerinin kullanım olasılığı araştırılmıştır. Bu amaçla, Göynük kömür ocağını kapsayan 1987 ve 1999 yıllarına ait iki uydu görüntüsü (SPOT Pankromatik ve Çok Bantlı Görüntüler) kullanılmıştır. Yapılan dekapajın miktarının alansal kapsamı araziye ait sayısal yükseklik modeli (SAM) vetopografık ölçümler kullanılarak yapılan çakıştırma analizi sonucunda hesaplanmıştır. Bu çalışmada aynı zamanda SPOT uydu görüntülerine uygulanan değişim bulma yöntemleriyle, madenin arazi değişim haritası çıkarılmıştır. Uydu görüntülerinin radyometrik ve geometrik düzeltmeleri olarak adlandırılan önişlemlerden sonra, Bant Farkı olarak adlandırılan değişim bulma metodu kullanarak iki görüntünün karşılaştırılması ile arazideki değişim saptanmıştır. 1987 ve 1999 yıllan arasında maden sahasında oluşan değişim alansal olarak tespit edilmiştir. Değişimin tespit edilmesindeki öncelikli amaçlar, madencilik faaliyetlerinden etkilenen arazinin ve maden sahasının ilerleme yönünün belirlenmesidir. Analiz sonuçlan değişimin maden sahasının batı kesiminde yoğun olduğunu göstermiştir. 1999 yılına ait çok bantlı SPOT görüntüsü, kontrolsüz sınıflandırma tekniği ile yerleşim yerleri, bitki örtüsü, çıplak arazi ve maden sahası olmak üzere, nitelik olarak da değerlendirilmiştir. Sınıflandırmadaki hassasiyet, sahada Küresel Yer Bulma (KYB) tekniği ile yapılan arazi gözlemleri ile saptanmıştır. Pankromatik ve çok bantlı görüntülerin füzyonu ile spektral çözünürlüğe ek olarak mekansal çözünürlüğün arttırılması sınıflandırma hassasiyetini de arttırmıştır. Elde edilen yüksek hassasiyet değerleri (füzyon edilmiş görüntüler için %88) maden arazisi haritalamasında pankromatik ve çok bantlı SPOT uydu görüntülerinin füzyonunun yüksek kullanım potansiyelini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONITORING CHANGES IN SURFACE MINING AREA BY USING SPOT SATELLITE IMAGES Erdoğan, Nuray M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdürrahim Özgenoğlu Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek August 2002, 118 pages In surface coal mining large volumes of waste material are excavated and removed from one place to another causing continuous change in topography with time. This requires systematic topographical measurements and monitoring of the mine environment to update the pit plans. The present study explores the possibility of using Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS) techniques in monitoring the changes in mining area in terms of estimating the areal extent of overburden stripped in a surface lignite mine. For this purpose two satellite images (SPOT Panchromatic and Multispectral Images) covering Göynük Lignite mine area acquired in the years 1987 and 1999, were used. The areal extent of excavated overburden was calculated by means of overlay analysis using Digital Elevation Model (DEM) of the area and available topographical surveys. IllThis study also presents the land cover mapping of the mine area in accordance with the change detection using the SPOT satellite images. After preprocessing; i.e. radiometric and geometric correction of the images, change detection was accomplished by comparing two images by means of appropriate change detection algorithm, namely band differencing. The change in the region, which occured between the years 1987 and 1999 due to the mining activities, was detected as an areal extent. The primary interests in the change detection study were to identify the areas affected from mining activities and the direction of progress of mining. The results of the band differencing algorithm showed that most of the changes had occured in the western part of the mine region between the years 1987 and 1999. Also, on the basis of unsupervised classification technique, using the multispectral SPOT image acquired in 1999, the mining region was analysed quantitavely with regard to the residential area, vegetational area, bare soil and mining area. The accuracy assessment of the classification was performed by using the field observations done with Global Positioning System (GPS). Increasing the spatial resolution in addition to the spectral resolution by merging the panchromatic and multispectral images increased the classification accuracy. 88% of accuracy obtained for the merged image in land cover mapping indicated that there is a high potential in using merged panchromatic and multispectral SPOT images for this purpose.