The Use of SSM/ I for snow mapping over the eastern part of Turkey
Türkiye'nin doğusunda karla kaplı alanların belirlenmesinde SSM/ I verilerinin kullanılması
  1. Tez No: 118955
  2. Yazar: ÖZGÜR BEŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ŞORMAN, YRD. DOÇ. DR. ZÜHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Snow, Snow water equivalent, Remote Sensing, DMSP/SSM/I, DMSP/OLS. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz TÜRKİYE'NİN DOĞUSUNDA KARLA KAPLI ALANLARIN BELİRLENMESİNDE SSMI/I VERİLERİNİN KULLANILMASI BEŞER, Özgür Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Yardımcı Yönetici: Yrd. Doç. Dr. Zuhal Akyürek Aralık 2002,137 sayfa Kar Türkiye'nin doğusu için önemli bir hidrolojik faktördür. Zamana bağımlı bir çok kar parametresi hakkında bilgi su kaynaklan yönetimi ve planlanması ve taşkın önleme için gereklidir. Fakat yersel ölçümler karın mekansal dağılımının iyi belirlenmesi için yetersizdir ve sadece kar derinliği hakkında bilgi sağlar. Uzaktan algılama yöntemleri ile sürekli olarak geniş alanlar için kar verisi elde edilebilir. Elektromagnetik spektrumun görünür ve kızıl ötesi alanlarından veri toplayan uydular buluttan etkilenmektedir ve elde edilen ürünler kar derinliği ve kar su eşdeğeri hakkında bilgi taşımamaktadır. Bu çalışma 1997 yılı süresince Fırat nehrinin alt havzalarından Karasu Havzasında karla kaplı alanların özel Alıcı MikrodalgaGörüntüleme (SSM/I) uydu sisteminden alınan pasif mikro dalga verilerinden faydalanarak belirlenmesini ve kar su eşdeğerlerinin 1997 ve 1998 yılları için hesaplanmasını amaçlamıştır. Mart-Mayıs ayları arasındaki dönem için DMSP (Savunma Meteoroloji Uydu Programı) İşletme Çizgi Tarayıcısı (OLS) verileri SSM/I verileri ile birlikte kullanılarak karla kaplı alanlar belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen kar haritaları 1997 yılına ait sınıflandırılmış NOAA/AVHRR görüntüleri ile karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kar, Kar-su eşdeğeri, Uzaktan Algılama, DMSP/SSM/I, DMSP/OLS. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF SSM/I FOR SNOW MAPPING OVER THE EASTERN PART OF TURKEY BEŞER, özgür M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Co-Supervisor Assist. Prof. Dr. Zuhal Akyürek December 2002, 137 pages Snow is an important hydrological parameter in the eastern part of Turkey. Information on a variety of snow parameters is required, in a timely way, for both water resources management and planning, and for flood defense. However surface observations of snow are made at too few locations to provide a good picture of ite spatial pattern, and are usually restricted to information on snow depth. Remote sensing provides repetitive snow data for large regions. Satellites observing in the visible and infrared parts of the spectral region are not able to penetrate clouds and their products provides binary snow/no snow grid output, with no information with respect to snow depth or snow water equivalent. IllThis study, aimed to explore and develop a method for monitoring snow covered areas for 1997, over the Karasu Basin, which is a sub-basin of Euphrates River, using passive microwave data obtained from Special Sensor Microwave Imager (SSM/I). Determination of snow water equivalents for year 1997 and year 1998 are studied based on SSM/I imagery. The DMSP (Defense Meteorological Satellite Program) Operational Line Scanner (OLS) data are used in company with SSM/I data during detection of snow cover between month March and May. The classified NOAA/AVHRR images of 1997 are also used to compare the resultant classified images of SSM/I.