Non-places as the new phenomena of contemporary architectural environments
Çağdaş mimari çevrelerin yeni fenomenleri olarak yer-olmayanlar
  1. Tez No: 118970
  2. Yazar: ŞEBNEM SÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yer, Yer-olmayan, Sahte Yer, Süpermodernite, Teknoloji, Geç Kapitalizm, Zaman-Mekan Sıkışması, Yersizyurdsuzlaşma, İlişkisellik, Tarihsellik, Kimlik, Doğal Bağlam, Kentsel Bağlam, Kültürel Bağlam vı, Place, Non-place, Pseudo-place, Supermodernity, Technology, Late Capitalism, Time-Space Compression, Deterritorialization, Being Relational, Being Historical, Identity, Natural Context, Urban Context, Cultural Context
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz ÇAĞDAŞ MİMARİ ÇEVRELERİN YENİ FENOMENLERİ OLARAK YER-OLMAYANLAR Sözer, Şebnem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç Dr. F. Cana Bilsel Eylül 2002, 169 sayfa Bu tez çağdaş dünyanın mekanlarında süregelen dönüşümü ve mimarlığın bu dönüşümdeki rolünü araştırmaktadır. Günümüz mimari çevrelerindeki yeni fakat baskın bir fenomeni belirten yer-olmayan kavramına odaklanır. Yer-olmayanları üreten çağdaş durum teknoloji ve kapitalizmin yakın zamandaki gelişmeleriyle ilişkilendirilerek incelenmektedir. Bu durumun geç kapitalizmin sebep olduğu şimdiki zamana ait bir yersizyurdsuzlaşma/yeniden yerliyurdlulaşma sürecinden kaynaklandığı savunulmaktadır. Yer-olmayanlar önce, anlamlı ilişkilerin, tarihselliğin ve kimlik oluşturma kapasitesinin yokluğuyla tanımlanan antropolojik fenomenler olarak değerlendirilmektedir. Daha sonra, yer-olmayanların mimarlığı, yersiz bir mimarlığa ya da sahte yerlerin üretilmesine yol açan, doğal, kentsel ve - "^FW^^^^kültürel bağlamlardan ayrılmasıyla incelenmektedir. Tezin son bölümünde, bu yeni, küresel fenomenlerin bizim ülkemizdeki etkilerini görmek amacıyla Türkiye'den üç örnek incelenmiştir. Son olarak, yer-olmayanların dünyanın bütün yerlerinin içine hızla işlemekte olduğunun bilincinde olarak, baskınlıklarına direnebilecek yeni bir mimarlık anlayışı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-PLACES AS THE NEW PHENOMENA OF CONTEMPORARY ARCHITECTURAL ENVIRONMENTS Sözer, Şebnem M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. F. Cana Bilsel September 2002, 169 pages This thesis examines the ongoing transformation in the spaces of the contemporary world and the role of architecture in this transformation. It focuses on the concept of non-place, which designates a new yet dominant phenomenon of today's architectural environments. The contemporary condition that produces non- places is investigated in relation to the recent developments in technology and capitalism. It is argued that this condition stems from a current form of deterritorialization/reterritorialization process induced by the late capitalism. Non- places are first analyzed as anthropological phenomena, which are defined by the absence of meaningful relations, historicality and the ability to establish identity. Then, the architecture of non-places is examined in relation to their disjunction iiifrom natural, urban and cultural contexts, which leads to an atopical architecture or the production of pseudo-places. At the last section of the thesis, three examples from Turkey are investigated, in order to see the effects of this new, global phenomena in our country. Finally, being aware that non-places are rapidly infusing to all places of the world, a new understanding of architecture that could resist their dominance, is searched for.