The historical formation of the traditional/ commercial center of Adana and a financial and institutional model for preservation
Adana geleneksel/ ticari merkezinin tarihi oluşumu ve koruma için finansal ve örgütsel bir model
  1. Tez No: 118993
  2. Yazar: TUBA AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel/Ticari Merkez, Katılım, Finansal & Örgütsel Model, Koruma, Traditional/Commercial Center, Participation, Financial & Institutional Model, Preservation. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez kapsamında, Adana geleneksel ticari merkezinin tarihi oluşumu incelenmiş, alanın korunması ve gelişimi için örgütsel ve finansal model oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 16. yy'da Ramazanoğlu vakfı tarafından inşaa edilen ticari alan tarihi kaynaklar doğrultusunda incelenmiştir. Bu kaynaklar alanın fiziksel ve örgütsel oluşumu hakkında bilgi içeren vakfiyeler ve diğer yazılı ve görsel verilerdir. Koruma planının da öngördüğü şekilde alanın bütüncül korunması için fiziksel ve sosyal yapının yanında Türkiye'deki tarihi korumanın yasal ve örgütsel yönleri de araştırılmıştır. Bu çalışmaların ışığı altında bir örgütsel ve finansal model oluşturulmuştur. Bu model alanın orijinal yapısında var olan vakıf sistemini esas almıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this thesis, traditional/commercial center of Adana is studied in terms of examining the historical formation of the area and forming an institutional and financial model for the preservation and development of the area. With this aim, the commercial area, which was erected by Ramazanoğlu Vakıf in 16th century, is examined through the historical sources. These sources are the foundation charters of the vakıf, which include the information about the physical and institutional formation of the area and the other literary and visual sources. For an integrated preservation activity in the area, which is suggested by the conservation plan, the architectural and social structure of the area is surveyed besides the research of the legal and economic aspects of conservation in Turkey. Under the light of these studies, an institutional and financial model is IIIformed. The model is mainly based on the vakıf system that the area already had it in its original formation.