Effect of scale and grid size for hydrological studies
Ölçek ve grid boyutunun hidrolojik çalışmalarda etkisi
- Tez No: 118994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: CBS, SYM, Grid Boyutu, Ölçek, Hidrolojik Havza Parametreleri, Sentetik Birim Hidrograf, Konya. iv, GIS, DEM, Grid Size, Scale, Hydrologic Basin Parameters, Synthetic Unit Hydrograph, Konya. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz ÖLÇEK VE GRİD BOYUTUNUN HİDROLOJİK ÇALIŞMALARDA ETKİSİ Onur PAŞAOĞULLARI Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Nurünnisa USUL Nisan 2002, 152 sayfa Topografyayı esas alan hidrolojik modellerin hassasiyeti, elde edilen sayısal yükseklik modelinin (SYM) hassasiyetine bağlıdır. SYM'den elde edilen havza parametreleri hidrolojik modeller için girdiyi oluşturmaktadır. Grid boyutunun ve ölçeğin havza parametreleri ve sentetik birim hidrograf üzerindeki etkisinin incelendiği bu çalışmada, 1/5000, 1/25000 ve 1/100000 ölçeklerinde eşyükselti eğrileri ile değişik grid boyutlarında oluşturulan SYM'ler kullanılmıştır. Çalışma alanları, İç Anadolu Bölgesinde Konya civarındaki Tarasçı-Glabbera Deresi, Çiftliközü-Karabalçık Deresi, ve Çumra-Cicek Deresi havzalarıdır. Grid boyutunun etkisi havza alanı büyüdükçe görülmektedir. Değişik boyutlardaki havzalar için hidrolojik modellemelere uygun grid boyutu ve ölçek belirlenmiştir. Grid boyutunun ve ölçeğin sentetik birim hidrograf üzerindeki etkisi sadece orta büyüklükteki havza için araştırılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SCALE AND GRID SIZE FOR HYDROLOGICAL STUDIES Onur PAŞAO?ULLARI Ms, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa USUL April 2002, 152 pages The accuracy of the topography-based hydrologic modeling depends on the accuracy of the Digital Elevation Model (DEM) derived. The basin parameters obtained from DEMs are the inputs for hydrologic models. The effects of the grid size and the scale on the geomorphologic basin parameters and synthetic unit hydrograph are investigated. In this study, DEMs generated from contour data of 1/5000, 1/25000 and 1/100000 scales with different grid sizes are used. The case study areas are Tarasçı- Glabbera Creek Basin, Çiftliközü-Karabalçık Creek Basin, and Çumra- Cicek Creek Basin, which are all in Konya Region in Middle Anatolia. The effect of grid size is observed as the area of the basin increases. Suitable grid size and scale for hydrologic modeling are obtained for different sized basins. The effect of grid size on synthetic unit hydrograph is investigated for the medium sized basin of the study.