Solution of 2 D electromagnetic scattering problems by the finite difference time-domain method
2 boyutlu elektromanyetik saçılım problemlerinin zamanda sonlu farklar yöntemiyle çözümü
- Tez No: 119021
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN GÜNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik saçılım, Zamanda sonlu farklar yöntemi, Radar kesit alanı, Yakın-uzak alan dönüşüm tekniği, Mükemmel uyumlu tabaka. VI, Electromagnetic scattering, Finite difference time domain method, Radar cross section, Near to far field transformation, Perfectly matched layer IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz 2 BOYUTLU ELEKTROMANYETİK SAÇILIM PROBLEMLERİNİN ZAMANDA SONLU FARKLAR YÖNTEMİYLE ÇÖZÜMÜ Karbeyaz, Ersel Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nilgün Günalp Ocak 2002, 75 sayfa Dikdörtgensel veya çembersel arakesitli, sonsuz yüksekliğe sahip silindirlerin radar kesit alanlarının (RKA) zamanda sonlu farklar yöntemini (ZSFY) kullanarak belirleyen bilgisayar programlan tasarlanmış ve yazılmıştır. Bu silindirler sinüs ya da geniş bantlı (Gaussian atma) TM elektromanyetik dalgalar ile aydınlatılmış ve yakın bölge elektrik ve manyetik alanlar elde edilmiştir. Daha sonra yakın-uzak alan dönüşüm tekniği kullanılmıştır: elektromanyetik eşdeğerlik prensibi.daha sonra uzak alanların ve dolayısıyla silindirin RKAsının bulunmasını sağlayacak olan, silindiri çevreleyen sanal bir dikdörtgensel yüzey üzerindeki elektrik ve manyetik akımları hesaplamak için kullanılmıştır. Gelen dalga olarak geniş bantlı dalgaların kullanımı, ZSFYnin momentler yöntemi (MY) gibi klasik frekans tabanlı yöntemlere üstünlüğünü göstererek, farklı elektriksel boyutlardaki silindirlerin radar kesitalanlarının tek bir program çalışmasında bulmamıza olanak vermektedir. Hesapsal bölgenin etrafında emici sınır koşulu (ESK) olarak mükemmel uyumlu tabaka (MUT) kullanılmıştır. Programların sonuçlan literatürde yer alan sonuçlarla, analitik sonuçlarla (eğer varlarsa) ve MY algoritmasıyla çalışan programların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Dikdörtgensel veya çembersel arakesitli, dielektrik veya mükemmel elektriksel iletken (MEİ) silindirlerin RKA şekillerinin oldukça doğru elde edildiği doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION OF 2D ELECTROMAGNETIC SCATTERING PROBLEMS BY THE FINITE DIFFERENCE TIME DOMAIN METHOD Karbeyaz, Ersel M.S. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nilgün Günalp January 2002, 75 pages Computer programs using finite difference time domain (FDTD) method to determine the radar cross sections (RCS) of cylinders having rectangular or circular cross sections and infinite heights are designed and implemented. These cylinders are illuminated using TM electromagnetic waves which are either sinusoid or broadband (Gaussian pulses) and the near field scattered electric and magnetic field values are obtained. Then the near to far field transformation technique is applied: the electromagnetic equivalence principle is used to calculate electric and magnetic currents on a virtual rectangular surface enclosing the cylinder, which will be used to obtain the far field, and thus the RCS of the cylinder. Usage of broadband signals as incident fields enables us to obtain the RCS patterns of cylinders of different electrical dimensions in just one run, showing the superiority of the FDTD method over other iiiclassical frequency domain numerical methods such as method of moments (MoM). Perfectly matched layer (PML) is used as the absorbing boundary condition (ABS) around the computational domain. Results of the programs are compared with the results found in literature, analytical results (if available) and the results of programs implementing MoM algorithm. It is verified that the RCS patterns of dielectric or perfect electrical conductor (PEC) cylinders having rectangular or circular cross section are quite reasonably obtained.