Geometric correction accuracy of IRS-1C/ D pan imagery using map versus GPS control points
IRS-1C/ D görüntüsünün geometrik doğruluğunun harita ve GPS kontrol noktaları ile karşılaştırılması
- Tez No: 119022
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: IRS- İD PAN uydu görüntüsü, GPS ile üretilmiş kontrol noktaları, haritadan üretilmiş kontrol noktalan, ortorektifikasyon, polinomsal rektifikasyon vı, IRS- ID PAN image, GPS-derived control points, map-derived control points, orthorectification, polynomial rectification. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
oz IRS-1C/D GÖRÜNTÜSÜNÜN GEOMETRİK DOĞRULUĞUNUN HARİTA VE GPS KONTROL NOKTALARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI GACEMER, Arif Önder Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknikleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr.Mustafa TÜRKER Ocak 2002, 148 sayfa Haritalama çalışmaları için gerekli temel verilerin elde edilmesi ve mevcut veri tabanın güncelleştirilmesinde, halihazırdaki ve gelişmekte olan yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin önemli bir etkisi olacağı aşikardır. Uygun topoğrafik haritası bulunmayan bölgelere ait görüntlerin geometrik düzeltmelerinde sorun olmaktadır. Bu gibi durumlarda çözüm ise GPS teknolojisi kullanmaktan geçer. Bu çalışmada, IRS- İD PAN (5-metre piksel çözünürlük) görüntüsünün geometrik doğruluğu, 1:25,000 ölçekli topoğrafik haritalar ve GPS teknolojisi ileüretilmiş kontrol noktalan kullanılarak araştırıldı. Kontrol noktalarının koordinatları : (i) diferansiyel GPS, (ii) el GPS' si, (iii) elle sayısallaştırma ve (iv) taranmış topoğrafik paftaların ekrandan sayısallaştırılması olmak üzere dört farklı yöntemle elde edildi. Diferansiyel GPS kullanılarak elde edilen kontrol noktalarının, el GPS' si ve haritadan sayısallaştırılarak elde edilen noktalara göre yarım piksel daha iyi sonuç verdiği bulundu. El GPS'si ile elde edilen koordinatlar kullanıldığında meydana gelen hata, hem yer kontrol hemde bağımsız kontrol noktalan için bir pikselin altında oluştu. Topoğrafik haritalardan koordinat elde etme yöntemlerinden biri olan, elle sayısallaştırma yöntemi ile elde edilen noktalar kullanıldığında yer kontrol noktaları için bir piksel hata meydana gelirken, bağımsız kontrol noktalarında bu hata bir pikselin üzerinde bulundu. Öte yandan taranmış paftaların sayısallaştırılması ile elde edilen koordinatlarla iki piksel civan bir hata tespit edildi. El GPS'si ile elde edilen koordinatların yatay konumsal kontrol için güvenilir bir alternatif olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOMETRIC CORRECTION ACCURACY OF IRS 1C/D PAN IMAGERY USING MAP VERSUS GPS CONTROL POINTS GACEMER, Arif Önder M. SC, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TÜRKER January 2002, 148 pages The current and upcoming high resolution satellite imagery is expected to have a significant impact on mapping applications of primary data acquisition and especially on the updating of databases. Problems arise with the geometric correction of the images in areas where suitable topographic maps are not available. A solution to this problem is to use Global Positioning System (GPS) technology. In this study, the geometric correction accuracy of IRS- ID Pan (5-meter pixel) data was investigated using 1: 25,000-scale topographic map- and GPS- derived control points. The coordinates of the control points were measured using iiifour different methods that are (i) differential GPS, (ii) hand-held GPS, (iii) manual digitization of hardcopy topographic map, and (iv) on screen digitization of scanned topographic map. It was found that, the control points acquired using differential GPS were superior to both hand-held GPS- and map- derived control points yielding RMS error values on the order of half a pixel. The errors using hand-held GPS derived coordinates were less than one pixel for both the control and independent check points. Of the two methods of deriving the coordinates from topographic map, error using manual digitization method was on the order of one pixel for control points, while it was larger than one pixel for check points. On the other hand, the error using scanned map derived control points was on the order of two pixels. It is concluded that the hand-held GPS coordinates can be used as reliable alternative to planimetric control for the geometric correction of IRS- ID Pan image