Distance spectra and interleaver design for turbo codes
Turbo kodlar için uzaklık görüngesi ve karıştırıcı tasarımı
- Tez No: 119029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Turbo kodlama, konvolüsyon kodlama, uzaklık görüngesi, yan- rasgele karıştırıcı, asimtotik başarım. vı, Turbo codes, convolutional codes, distance spectra, pseudo-random interleaver, asymptotic performance. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz TURBO KODLAR İÇİN UZAKLIK GÖRÜNGESİ VE KARIŞTIRICI TASARIMI Özdere, Abdurrahman Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Prof. Dr. Melek D. Yücel Eylül 2002, 66 sayfa Bu tezde, 1993 yılında ortaya çıkan Turbo kodlar üzerinde çalışılmış ve bu kodların kuramsal verimlilik limitlerine yaklaşmasını sağlayan parametreleri incelenmiştir. Turbo kodların kodlayıcı kısmı, karıştırıcı vasıtası ile birbirine paralel bağlı genellikle iki yinelemeli sistematik konvolüsyon koddan, kod çözücü kısmı ise birbirinin sonuçlarından yararlanan iki küçük çözücüden oluşmaktadır. Turbo kodlar, yinelemeli ve sistematik olmayan konvolüsyon kodlan ve yinelemeli sistematik konvolüsyon kodlan için uzaklık görüngeleri bulunmuş ve Turbo kodlamadakullanılan karıştırıcının düşük ağırlıklı kod sözcüklerinin sayısını azaltarak Turbo kodların diğer kodlara göre başaranını arttırdığı gösterilmiştir. Kare, dikdörtgen ve yan-rasgele karıştırıcıların asimtotik başaranları, değişik karıştırıcı boylan, İV=36, 64, 100 ve 900 için karşılaştırılmıştır. İV=64 ve 100 uzunlukları için kare karıştırıcıların yan-rasgele karıştırıcılardan asimtotik olarak daha iyi olduğu, İV=900 durumunda ise yan-rasgele karıştırıcıların en iyi başarımı gösterdiği görülmüştür. Başarım grafiklerinde yüksek sinyal-gürültü oranlarında görünen sığ hata zemini Turbo kodların düşük minimum ağırlığa sahip olmalarının bir sonucu olarak açıklanırken, düşük sinyal-gürültü oranlarında görünen üstün başarım ise minimum ağırlıktaki kod sözcüğü sayısının az olmasının bir sonucu olarak yorumlanmıştır. Öte yandan, kod çözücüde gecikmelere neden olmasına rağmen, karıştırıcı boyu yan-rasgele karıştırıcıların başarımını arttıran önemli bir parametre olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTANCE SPECTRA AND INTERLEAVER DESIGN FOR TURBO CODES Özdere, Abdurrahman M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel September 2002, 66 pages In this thesis, Turbo codes, a new class of error correction codes introduced in 1993, are studied and the parameters which make Turbo codes offer efficiency close to the theoretical limits are presented. Turbo encoding is performed by parallel concatenation of generally two recursive systematic convolutional codes separated by an interleaver, and decoding is an iterative process in which each decoder takes advantage of the work of the other. The distance spectra for Turbo codes, Nonrecursive Nonsystematic Convolutional (NRC) codes and Recursive Systematic Convolutional (RSC) codes are obtained and it is shown that the interleaver of the iiiTurbo encoder reduces the number of low-weight codewords, and consequently enables Turbo codes to perform better than other codes. The asymptotic performances of square, rectangular and pseudo-random interleavers are compared for various interleaver sizes N, such as 36, 64, 100 and 900. It is found that, asymptotically square interleavers are better than pseudo-random interleavers for sizes İV=64 and 100, whereas pseudo-random interleavers are the best for JV=900. The error floor that occurs at high signal-to-noise ratios is explained as a consequence of the low free distance of Turbo codes, and the excellent performance at low signal-to-noise ratios is interpreted as a consequence of low multiplicity of free distance codewords. Furthermore, the interleaver size is observed to be an important parameter increasing the performance of pseudo-random interleavers, introducing longer decoding latencies on the other hand.