Reengineering the procurement process through supplier selection
Tedarikçi seçimi ile tedarik sürecinin yeniden yapılandırılması
- Tez No: 119031
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, Tedarik süreci, Tedarikçi secimi, Outranking yöntemi vı, Business process reengineering, Procurement process, Supplier selection, Outranking method iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz TEDARİKÇİ SEÇİMİ İLE TEDARİK SÜRECİNİN YENİDEN YAHLANDnOLMASI Atadan, Barış Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu Ocak 2002, 116 sayfa Bu tezin amacı iş süreçlerinin yeniden yapılandırılmasının Ankara' daki bir elektrik endüstrisi işletmesinde uygulanmasıdır. İşletmedeki her bir sürecin işletmenin amaçlarına etkisi ve gereken kaynaklara göre değerlendirilmesi sonucunda tedarik süreci esas süreç olarak seçilmiştir. Mevcut tedarik süreci, sürecin akış çizelgesi çizilerek analiz edilmiştir. Mevcut tedarik süreci kapsamlı değildir ve süreç tanımlan yoktur. Bununla birlikte, mevcut sürecin üzerinde çalışılması ile elde edilecek kazançlar yeterli görülmemektedir. Bu nedenle, mevcut süreçteki değer katmayan faaliyetlerin belirlenmesi yerine yeni bir tedarik süreci tasarlanmasına karar verilmiştir. Tedarik süreci yemden tasarlanmış ve dört alt sürece ayrılmıştır.İşletmenin malzeme maliyetleri, ürün maliyetlerinin yaklaşık %60' im oluşturmaktadır. Tedarik sürecinin içinde yer aldığı satınalma bölümü maliyet azaltılmasında, karlılıkta ve esneklikte doğrudan etkili olması nedeniyle işletmenin etkinliği ve yeterliliğinde önemli rol oynar. Doğru tedarikçilerin seçimi satınalma maliyetini önemli ölçüde düşürür ve kurumsal rekabet gücünü artırır. Bu nedenle, satınalma bölümünün en önemli görevlerinden bir tanesi tedarikçi seçimidir. Bu tezde, tedarikçi seçiminde çok önemli olan hem nitel hem de nicel etkenleri dikkate alması nedeniyle tedarikçi seçimi probleminin çözümü için Outranking yöntemi önerilmiştir. Bununla birlikte, tedarikçi seçimi sürecinde, bir çok tedarikçi seçimi yöntemi yalnızca fiyatı dikkate alırken, fiyat, elde bulundurma ve sipariş verme maliyetini içeren toplam envanter maliyeti dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REENGINEERING THE PROCUREMENT PROCESS THROUGH SUPPLIER SELECTION Atadan, Bans M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Saatçioğlu January 2002, 116 pages The purpose of this thesis is to implement business process reengineering project in one of the electric industry companies in Ankara. Procurement process is chosen as a core process to reengineer by weighting each process by its impact on business goals and the resources consumed. Present procurement process is analyzed using a flowchart. Current procurement process is not comprehensive and it does not have process descriptions. Moreover, it seemed that the gains were not satisfactory by working on the present process. Therefore, it is decided that new procurement process should be designed rather than identify non-value adding activities in the current process. Then, procurement process is redesigned and divided into four sub- processes. mMaterial costs roughly constitute sixty per cent of the total product costs of the company. Purchasing department in which procurement process involved can play a key role in organization's efficiency and effectiveness because it has a direct effect on cost reduction, profitability and flexibility of the company. Selecting the right suppliers significantly reduces the purchasing cost and improves corporate competitiveness. Hence, supplier selection is one of the most important activities of the purchasing department. In the thesis, Outranking Method is presented to solve the supplier selection problem since it considers both tangible and intangible factors which are very important in supplier selection. Moreover, total cost of inventory including net price, storage and ordering costs is taken into account in the supplier selection process while most of the supplier selection methods only considers the net price.