High-rise steel structures and their fire resistance problem: A research after the World Trade Center disaster
Yüksek çelik yapılar ve yangın dayanımı sorunu: Dünya Ticaret Merkezi faciası sonrası bir çalışma
- Tez No: 119044
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Çelik Yapılar, Strüktürel Yangın, Yangın Güvenliği, Yangından Korunma Yöntemleri, Dünya Ticaret Merkezi Faciası. iv, High-Rise Steel Structures, Structural Fire, Fire Safety, Fire Protection Methods, World Trade Center Disaster. m _ --._
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma Dünya Ticaret Merkezi felaketi sonrası yangına dayanımı tartışılan ve yüksek yapılarda vazgeçilmez bir strüktürel malzeme olan yapısal çeliğin yangındaki dayanımı, özellikleri ve kabiliyetleri araştırılmıştır. Öncelikle strüktürel yangının tanımı yapılmış ve yapısal yangınların gelişimine bağlı olarak yangın güvenliği kavramları belirtilmiştir. Yabancı ülkeler ve ülkemizdeki yangın yönetmelikleri karşılaştırılmış ve İlgili yangın kodlarının sağlanabilmesi için gerekli koruma yöntemleri sıralanmıştır. Son bölümde ise sınıfında dünyanın en yüksek yangın dayanımı sınıfına göre inşa edilmiş Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılma nedenleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide information about thermal properties, resistance and behavior of high-rise steel structures under fire conditions, which is the most quoted phenomenon, appeared after the collapse of World Trade Center. Firstly, the definition of fire and fire safety concepts according to the development is clarified. Building regulations, codes and standards of foreign countries and our country is compared, and protection methods for meeting these requirements are listed in order. In the last chapter the reasons for the collapse of the World Trade Center Twin Towers, which meets the highest fire resistance codes in its classification, are discussed.