Correlation between ultrasonic properties and heat treatment conditions for some steels
Bazı çelikler için ultrasonik özellikler ile ısıl işlem durumu arasındaki bağıntı
  1. Tez No: 119043
  2. Yazar: CEM VOLKAN BOZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DOYUM, DOÇ. DR. HAKAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonik test, ultrasonik hız, ultrasonik ses zayıflaması, ısıl işlem, çelik, sertlik vı, Ultrasonic testing, ultrasonic velocity, ultrasonic attenuation, heat treatment, steel, hardness IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz BAZI ÇELİKLER İÇİN ULTRASONİK ÖZELLİKLER İLE ISIL İŞLEM DURUMU ARASINDAKİ BAĞINTI BOZAY, Cem Volkan Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent DOYUM Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Hakan GÜR Kasım 2002, 127 sayfa Değişik tipte ve durumdaki ısıl işlemin ultrasonik hız ve ses zayıflaması ndaki göreceli değişmeler üzerindeki etkisi için SAE 1020, 1040 ve 8620 çeliklerinde araştırmalar yapılmıştır. Ultrasonik hız ve ses zayıflaması ölçümleri için darbe yankı metodu kullanılmıştır. Hız ölçümleri için 5 ile 10 MHz frekanslarında boyuna ve 5 MHz frekansında enine dalgalar kullanılmıştır. Ses zayıflaması ölçümleri kontak ve daldırma teknikleri ile gerçekleştirilmiştir. Testlerde kullanılan çeliklere üç ayrı ısıl işlem prosedürü uygulanmıştır. Ultrasonik parametreler ile sertliği ilişkilendirmek için test malzemeleri üzerinde sertlik testi yapılmıştır.Çeliklere uygulanan ısıl işlemlerin ultrasonik hız ve ses zayıflamasını etkilediği görülmüştür. Ayrıca, deney sonuçları ultrasonik parametrelerin, belli bir dereceye kadar malzemelerin bazı mekanik özelliklerini belirlemede kullanılabileceğini göstermektedir. Bu teknikleri, ticari olarak üretilen çelik malzemelerin özelliklerini belirlemek için kullanılacak pratik bir tahribatsız metodu haline getirmek için hassasiyetin arttırılması ve düzeltmeler için ölçümlere dahil olan olası hataların azaltılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION BETWEEN ULTRASONIC PROPERTIES AND HEAT TREATMENT CONDITIONS FOR SOME STEELS BOZAY, Cem Volkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent DOYUM Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Hakan GÜR November 2002, 1 27 pages Investigations were carried out into the effect of various types and conditions of heat treatment on relative variations of the ultrasonic velocity and sound attenuation in SAE 1020, 1040 and 8620 steels. Pulse echo method has been used to measure ultrasonic velocity and attenuation. For velocity measurements 5 and 10 MHz longitudinal and 5 MHz shear waves have been used and attenuation measurements have been performed by using contact and immersion methods at 10 MHz. Three different heat treatment procedures have been applied to the steel specimens. Hardness test has been performed on specimens to correlate ultrasonic parameters with hardness.It has been shown that the thermal treatments given to steels influence the ultrasonic velocity and attenuation. Moreover, experimental results indicate that ultrasonic parameters can be used to predict some of the mechanical properties of materials up to certain degrees. Developing these techniques into a practical nondestructive method for predicting the properties of commercially produced steel plates will require increasing the precision and reducing the possible errors involved in measurements for corrections.