Implementation of a multiple input multiple output active noise control system
Çok girişli çok çıkışlı bir aktif gürültü kontrol sisteminin gerçekleştirimi
- Tez No: 119062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İleri besleme ve geri besleme aktif gürültü azaltımı, çok- girişli, çok-çıkışlı AGK, çok-kanallı AGK, kulaklıklı AGK, ön-koşullamalı LMS, FXRLS vı, Feedforward and feedback active noise control, multiple-input multiple output active noise control, multi-channel active noise control, headphone ANC, Preconditioned LMS, FXRLS IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz ÇOK-GIRIŞLI, ÇOK-ÇIKIŞLI BİR AKTİF GURULTU KONTROL SİSTEMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Başçi, Faysal Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tolga Çiloğlu Temmuz 2002, 106 sayfa Çok-Girişli, Çok-Çıkışlı Aktif Gürültü Kontrol (AGK) sistemlerinin gerçekleştirilebilmesi amacıyla yüksek hızlı sayısal sinyal işleme deney düzeneği kurulmuştur. Bu düzenek, TMS320C6701 sinyal işleme yongası tabanlı bir PCI kartı, 16 tane analog giriş/çıkış sağlayan bir kart, bir PCI JTAG kartı, Tl Code Compose Studio (CCS) yazılımı ve bir güç yükselticisinden oluşmaktadır. Bu çalışmada geri beslemeli ve ileri beslemeli sistemlerin gerçekleştirimi yapılmıştır. Bir kulaklık üzerine hem geri beslemeli hem de ileri beslemeli sistem f.C Yfö&SEKÖ&MTM KURSgerçekleştirimi yapılmıştır. Bu gerçekleştirimlerde FXLMS algoritması kullanılmıştır. Kulaklık sisteminin performansı ticari bir AKG kulaklık sistemi ile karşılaştırılmış ve sistemimizin performansının daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında aynı kulaklık sisteminde ileri beslemeli gerçekleştirimde ön- koşullamalı FXLMS algoritması da denenmiştir. Yapılan deneyler ön-koşullamalı FXLMS algoritmasının yakınsama hızının daha yüksek olduğunu ancak kalıntı gürültünün standart FXLMS ile yaklaşık olarak aynı olduğunu göstermiştir. Bunlara ek olarak 2x2 çok kanallı geri beslemeli bir AKG sisteminin bir koltuk üzerinde gerçekleştirimi yapılmıştır. Bu gerçekleştirimde, kanal sayısı DSP kartı üzerindeki bellek miktarı tarafından sınırlandırılmıştır. Bu uygulama ile tek tonlu gürültülerde önemli miktarda gürültü azaltanı gözlemlenmiştir. Çok tonlu ve geniş bantlı gürültülerde gürültü azaltımı odanın akustik özelliklerinden dolayı sınırlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A MULTIPLE-INPUT, MULTIPLE-OUTPUT (MEMO) ACTIVE NOISE CONTROL SYSTEM Başçi, Faysal M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tolga Çiloğlu July 2002, 106 pages A high speed DSP experimental set-up has been built for the implementation of multiple-input, multiple-output ANC systems. This set-up contains a TMS320C6701 DSP microprocessor based PCI board, a 16-channel analog I/O module, a PCI JTAG debugger card, TI Code Composer Studio (CCS) software and a power amplifier. In this work, both feedback and feedforward ANC systems were implemented on a headphone. These implementations were based on FXLMS algorithm. The performance of the headphone system is compared to that mof a commercially available ANC headphone and better results of our system have been observed. Moreover, a feedforward implementation that is based on preconditioned FXLMS algorithm was also tested. Experiments showed that preconditioned FXLMS has better convergence characteristics, whereas its residual noise is nearly same as the standard FXLMS. Beside single channel systems, a 2x2 multiple channel feedback ANC system was implemented on a chair. In this implementation, number of channels was limited by the memory of the DSP board. With this application, considerable noise reduction is achieved for single tone cases. For multiple tone and broadband case, noise reduction is limited because of acoustic properties of the enclosure.